VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro hoopt graantje mee te pikken zodra strijd om Super de Boer is beslecht

Sligro, de enige partij die zich niet actief in de slag om de winkels van Super de Boer mengt, ‘wacht rustig af' tot de strijd is gestreden en hoopt dan een stuk of tien, twintig winkels van de kopende partij over te kunnen nemen.

Dat zegt financieel directeur Huub van Rozendaal tegen Veb.net.

Actieve inmenging in de strijd voegt volgens Van Rozendaal voor Sligro op dit moment niets toe. ‘Onze branchegenoten weten echt wel hoe wij er in staan. Voor grote deals hoeven ze bij ons niet aan te kloppen. Maar in de koop van een klein aantal winkels zijn wij zeker geïnteresseerd.'

Of Sligro hiervoor al heeft gesproken met overnamekandidaten Jumbo en Schuitema of Sperwer en Ahold, wil Van Rozendaal niet zeggen.

De topman zei een week geleden al tegen Veb.net dat Sligro in de slag om Super de Boer niet uitsluit. Met een nadere toelichting op de ontwikkelingen binnen Sligro wilde hij echter wachten tot de tradingupdate van vandaag.

Omzet stijgt
Vandaag maakte het groothandels- en supermarktconcern bekend in het derde kwartaal een stijging van de omzet van 5,4 procent te hebben geboekt: van 521 miljoen euro in het derde kwartaal in 2008 tot 549 miljoen euro nu.

De toename is vooral te danken aan de groothandelstak, waar een stijging van 7,2 procent werd gerealiseerd. De supermarkten wisten een plus van 1,7 procent te noteren. De omzet steeg op autonome basis met 7,7 procent.

Volgens Van Rozendaal steeg de omzet van de EM-TÉ-supermarkten met 8,8 procent en bij Golff met 4,5 procent. ‘Een toename die nog niet veel supermarkten in Nederland hebben', aldus de cfo.

De overname in 2006, 2007 van Edah-winkels begint beter bij te dragen aan de omzet. De filialen zijn omgebouwd naar de eigen formule. ‘Het duurt even voor een winkel zich na de vernieuwing weer vestigt en de consument er de weg naar toe vindt.'

'Steken laten vallen'
Bovendien heeft Sligro volgens Van Rozendaal vorig jaar wat steken laten vallen. Zo waren er problemen met de bevoorrading van winkels. ‘De schappen waren niet zo vol als moest. Daar rekent de consument je meteen op af. We hebben corrigerende maatregelen genomen en zetten meteen stappen voorwaarts', aldus Van Rozendaal.

Sligro is inmiddels driekwart jaar op weg in een zogenoemd voor een verbetering van de supermarkttak. ‘We zijn goed op weg, maar er moet nog heel veel gebeuren. We hebben daar drie jaar voor uitgetrokken en die hebben we ook echt nodig.'

Teken dat het concern goed op weg is, is volgens de cfo de omzet per vierkante meter winkeloppervlakte. ‘Die is dit jaar van 112 euro per m2 naar 120 euro per m2 gegaan.' Sligro wil de komende jaren uitkomen op een omzet van 140 euro per m2.

Prijzenoorlog
In een meldt het concern dat de marktomstandigheden ‘uitdagend' blijven. De retailer ziet daarom ook af van een verwachting voor geheel 2009.

Het is des te fijner dat het ondanks de uitdagende marktomstandigheden beter gaat met Sligro, zegt Van Rozendaal. ‘Aan de prijzenoorlog doen we gewoon mee. Maar gezien ons marktaandeel van 2,5 procent lijkt me duidelijk dat wij in Veghel niet de koers uitzetten. Die wordt in Zaandam bepaald.'Gerelateerde artikelen