VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers onaangenaam verrast door omzetdaling Albert Heijn

Albert Heijn, het vlaggenschip van Ahold, heeft steeds meer moeite om door te groeien. De rek in de autonome omzetgroei is er uit en Albert Heijn kan voor het tweede achtereenvolgende kwartaal de marktgroei niet bijbenen. Dat speelt niet alleen bij AH, heel Ahold zag de identieke omzet dalen. Beleggers zijn onaangenaam verrast.

Ahold trekt met de gerapporteerde omzetcijfers over het derde kwartaal de lijn van de vorige drie maanden door.

Helaas is dat geen goed nieuws. Waar de groei in verkopen in het tweede kwartaal al nagenoeg stil was gevallen, blijkt er nu zelfs een krimp te zijn in de omzet, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als ten opzichte van het derde kwartaal 2008.

Maatstaf daarbij is de identieke omzet van winkels die al langer dan een jaar open zijn. De gehele omzet steeg weliswaar met 4,9 procent, maar deze groei kwam nagenoeg volledig tot stand door de ombouw van de 57 overgenomen Schuitema winkels in juni 2008. De identieke omzet, op basis van eenzelfde aantal winkels, daalde met 0,4 procent.

Ahold geeft zelf aan dat dit te wijten is aan de prijzenacties en campagnes in de supermarkten. Prijsverlagingen dus. En ook dalende dollar speelt Ahold parten. Het concern haalt ongeveer de helft van haar omzet in de Verenigde Staten.

Beleggers en analisten reageren teleurgesteld op de resultaten van Ahold en zetten het aandeel vandaag structureel in de top 5 met grootste beursdalers. Zij kijken met spanning uit naar de winstcijfers die Ahold traditiegetrouw later presenteert dan de omzetcijfers.
Gerelateerde artikelen