VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast ontspringt de dans niet langer

Ballast Nedam begint de klappen die in de sector vallen toch te voelen. Het bouwbedrijf heeft vrijdag een winstwaarschuwing afgegeven voor heel 2009 vanwege de aanhoudende malaise op de bouwmarkt.

Het is opvallend dat de winstverwachting, die drie maanden geleden bij de presentatie van de halfjaarcijfers werd afgegeven, nu weer is ingetrokken. 

Waar halverwege het jaar nog werd uitgegaan van een operationele winst in 2009 van 25 miljoen euro, met een bandbreedte van 20 tot 26 miljoen, is de verwachting nu bijgesteld tot een winst van 15 tot 20 miljoen euro. In 2008 was de operationele winst 42 miljoen euro.

Malaise op woningmarkt
Ballast Nedam geeft als reden voor de winstwaarschuwing dat de belangrijke divisie Bouw en Ontwikkeling, in 2008 goed voor ruim de helft van de omzet, veel last heeft van de malaise op de woningmarkt. Volgens de bouwer staan de resultaten van zowel regionale als grotere projecten, daarom sterker onder druk dan eerder verwacht.

Dit zou echter geen grote verrassing mogen heten; het consumentenvertrouwen is laag, mensen wachten met het kopen van een huis en de werkloosheid zal verder oplopen.

Toen Ballast Nedam drie maanden geleden zijn winstverwachting uitsprak, waren de negatieve ontwikkelingen op de woningmarkt allang duidelijk. Sectorgenoot Heijmans meldde bijvoorbeeld ook al dat de markt voor woningbouw en vastgoed blijft.

Maatregelen
Om de recessie het hoofd te bieden, gaf Ballast Nedam bij de presentatie van de halfjaarcijfers aan banen te schrappen en een reorganisatie door te voeren. Dat blijkt dus niet afdoende om de gevolgen van de recessie op te vangen.

Daar komt bij dat de resultaten bij de bouwdivisie extra onder druk komen te staan door een ongunstige uitkomst van een claim op een groot project. Waar het hier precies over gaat maakt Ballast Nedam niet bekend.

Orderportefeuille neemt af 
Hoewel bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx steevast spreekt van een goed gevulde orderportefeuille, nam die in het derde kwartaal af tot 1,83 miljard euro van 1,91 miljard euro halverwege dit jaar. Daarbij opgemerkt dat het civiele gedeelte van de grote order die een consortium met Ballast Nedam ontving voor ondertunneling van de A2 bij Maastricht, pas in het vierde kwartaal in het orderboek wordt opgenomen.

De divisie Infrastructuur presteerde overigens conform verwachting. De omzet komt in 2009 desondanks lager uit dan een jaar eerder. De markten voor vastgoed en infrastructuur tonen volgens het bedrijf geen verbetering ten opzichte van het eerste halfjaar.

Britse boete
In de verwachtingen voor heel 2009 is nog geen rekening gehouden met een mogelijke voorziening voor een boete van ruim 9 miljoen euro. Die kreeg Ballast Nedam in september in Groot-Brittannië opgelegd voor het overtreden van de mededingingswet.

Bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx kondigde vrijdag aan dat het bedrijf waarschijnlijk tegen de boete in beroep gaat. 'Het is een vonnis van 2.000 pagina's dat we nog bestuderen, maar we denken reëele beroepsgronden te hebben. Het vonnis vinden wij disproportioneel', aldus Bruijninckx.

De overtredingen zouden in 2001 zijn gepleegd door dochtermaatschappij Ballast Plc, die in 2003 failliet is verklaard en in 2006 is geliquideerd.

Aansprakelijkheid Peter Franssen
In de verwachting is naast de Britse boete, ook de mogelijke bate uit de procedure tegen voormalig bestuurder Peter Franssen niet meegenomen. Die werd in een tussenvonnis voor ongeveer 20 miljoen euro aansprakelijk gesteld jegens Ballast Nedam.

Bruijninckx zegt geen inschatting te kunnen maken van het bedrag dat uiteindelijk aan Ballast Nedam zal worden toegewezen. ‘De zaak kan nog jaren gaan duren', zegt de ceo, die daarbij wijst op de beroepsmogelijkheid van Franssen.

Aandeleninkoop
Het bouwbedrijf uit Nieuwegein maakte vrijdag verder bekend maximaal 100.000ter afdekking van de verplichtingen uit een lopende optieregeling voor het management.

Wegens een technische storing op de beurs kwam het aandeel Ballast Nedam vrijdagochtend niet in beweging. Donderdag sloot het op 16,40 euro.Gerelateerde artikelen