VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel ING afgestraft uit vrees voor verwatering

Het aandeel ING kelderde maandag op de Amsterdamse beurs nadat het financiële concern bekend had gemaakt een aandelenemissie van 7,5 miljard euro uit te willen voeren. Beleggers vrezen een grote verwatering van de aandelen.

Het aandeel sloot met een grote min van 18 procnt op 9,56 euro. Daarmee was het bankbedrijf maandag de grootste verliezer op het Damrak.

Enkele minuten na de openingsbel noteerde ING meteen al 3,6 procent lager op 11,23 euro. Halverwege de ochtendhandel stond het aandeel 9,3 procent lager op 10,59 euro. Rond het middaguur was dit teruggelopen tot een min van ruim 8 procent.

Het verlies volgde in het kielzog van de aankondiging van een aandelenemissie van 7,5 miljard euro, om een deel van de staatsschuld die het concern ontving af te betalen. Daarnaast maakte ING bekend de bank- en verzekeringsactiviteiten te splitsen.

Analisten reageerden voorzichtig op de plannen. Paul Beijssens van Theodoor Gilissen liet weten nog niet helemaal te begrijpen waarom voor een claimemissie is gekozen om de overheid terug te betalen. Beijssens zei wel dat de splitsing ING als een financiële instantie minder complex maakt.

Volgens analist Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor zou het nog een uitdaging voor ING kunnen zijn om in de nog steeds moeilijke marktomstandigheden de emissie succesvol af te ronden. Maar volgens Huibers heeft de kapitaalmarkt al eerder laten zien ,,vergevingsgezind'' te zijn ten opzichte van ING.

SNS Securities beoordeelde de plannen als positief. Volgens SNS wordt de onzekerheid over de strategie van ING kleiner nu blijkt dat ING zich gaat focussen op bankactiviteiten. Daarnaast is SNS ingenomen met het feit dat ING de voorwaarden voor de verkregen staatssteun heeft heronderhandeld. Verder zijn ook de voorlopige resultaten van ING beter dan verwacht, aldus SNS.Gerelateerde artikelen