VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese Commissie beslist komende weken definitief over staatssteun ING

De Europese Commissie boekt vooruitgang in de gesprekken met de Nederlandse regering over de reorganisatieplannen bij ING en hoopt de komende weken definitief te besluiten of het de staatssteun goedkeurt.

Dat meldt de Europese Comissie maandag. Wouter Bos laat maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het ministerie van Financiën de gesprekken over ING met de Europese Commissie inmiddels heeft afgerond.

De Nederlandse staat onderhandelt met de Europese Commissie over de overheidssteun die ING vorig jaar en dit jaar heeft ontvangen.

Levensvatbaar
De Europese Commissie eist dat ondernemingen die steun van de overheid krijgen met een herstructureringsplan aantonen levensvatbaar te zijn, de staatssteun terug kunnen betalen en dat er sprake is van eerlijke concurrentie.

ING heeft maandag verschillende maatregelen aangekondigd, na samenspraak met de overheid en de commissie, die onder meer een splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten inhouden.

Daarnaast is ING met de Staat overeengekomen dat de bank de overheid extra geld betaalt met betrekking tot de garantie die het ministerie van Financiën eerder dit jaar gaf voor riskante bezittingen van ING. De kans dat de staat winst maakt op de garantie wordt hierdoor hoger, meent minister Bos.

Risicovolle hypotheekportefeuille
Kroes zei eerder dat Nederland mogelijk te veel heeft betaald voor het overname van de risicovolle Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING. In dat geval zou dat indruisen tegen de EU-regels voor staatssteun.

Rond de steunfaciliteit op de Alt-A portefeuille zijn inmiddels nieuwe afspraken gemaakt, die het concern eenmalig 1,3 miljard euro kosten. Dit is om de overheid extra te compenseren.

Volgens de woordvoerder van Kroes zijn op het punt van de dubieuze risico's inderdaad goede vorderingen geboekt met de Nederlandse regering. Op nadere vragen wilde hij niet antwoorden.

Aflossen staatssteun
Het concern kondigde maandag ook een aandelenemissie aan van 7,5 miljard euro, die wordt gebruikt om 5 miljard euro van de staatssteun van 10 miljard euro af te lossen. Daarmee wordt voldaan aan de vereisten van de Europese Commissie voor het verkrijgen van staatssteun.

Een woordvoerder van Neelie Kroes heeft maandag gezegd dat de Europese Commissie de afgelopen weken goede vooruitgang heeft geboekt in zijn contacten met de Nederlandse autoriteiten over ING. Kroes zelf zei onlangs bij een bezoek aan de Tweede Kamer een positieve beslissing over ING te verwachten.

De commissie verwacht over enkele weken een besluit te nemen over ING, aldus de woordvoerder. Over de maandag aangekondigde splitsing tussen de bank- en verzekeringsactiviteiten van ING wilde hij zich niet uitlaten.Gerelateerde artikelen