VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken denkt meer winst te boeken ondanks dalende omzet

Heineken denkt dit jaar minimaal tien procent winst te boeken. Daarmee stelt de brouwer de eigen verwachtingen naar boven bij, ondanks een verdere teruggang in de bierverkoop. Hogere bierprijzen en lagere kosten doen het werk.

Het gaat een hels karwei worden voor Dolf van de Brink. De jonge Heineken-manager, , moet de brouwer nu de weg omhoog wijzen in de moeilijke Amerikaanse markt.

De trading update over het derde kwartaal maakt duidelijk dat er opnieuw minder Heineken Bier is verkocht in de VS, Midden- en Zuid-Amerika. In de eerste negen maanden van dit jaar verdween bijna tien procent minder Heineken in de Amerikaanse kelen.

Alleen in Afrika meer Heineken
Die daling blijft niet beperkt tot ‘de Amerika's'. In Centraal en Zuid-Europa, naar omzet de grootste afzetmarkt voor Heineken, zakte het aantal verkochte hectoliters in het derde kwartaal met meer dan negen procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook West-Europa drinkt minder Heineken. Het leidt tot een omzetverlies van bijna vier procent, ook al omdat Heineken kampt met valutaverliezen.

Meer winst verwacht
Desondanks stelt Heineken zijn winstverwachting naar boven bij. Waar de brouwer eerst nog van ‘hoge enkelcijferige' winst sprak gaat men nu uit van ‘lage dubbelcijferige' opbrengst.

Heineken heeft de prijs van zijn premium producten opgeschroefd. Nog steeds verruilen consumenten de luxe Heineken-biertjes voor goedkopere alternatieve. Maar trouwe klanten blijken bereid meer te betalen. Volgens de brouwer compenseert de hogere prijs het lagere volume voor de premium-producten (-3%) bijna helemaal.

Maar de belangrijkste reden voor de winstgroei bij Heineken lijkt toch te danken aan bezuinigingen. Brouwerijen worden gesloten, marketing- en reclameactiviteiten worden scherper gewogen voor uitvoering.

Met de sluiting van vier brouwerijen in de afgelopen twee maanden lijkt topman Van Boxmeer zijn eerdere woorden kracht bij te zetten: als volumes blijven dalen dan moet er capaciteit uit.
Gerelateerde artikelen