VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Treuzelend Wessanen zakt steeds verder weg

Geen nieuws over een nieuwe strategieof over het afstoten van onderdelen. Ondertussen hollen de resultaten van Wessanen hard achteruit. Het voedingsmiddelenconcern zit in zeer zwaar weer. 

Het had een dag vol duidelijkheid moeten worden bij Wessanen. Duidelijkheid over de koers die het bedrijf gaat volgen. Want Wessanen is al een tijd bezig met een ‘strategische heroriëntatie'. Maar concrete mededelingen blijven uit.

Over de opvolging van tijdelijk bestuursvoorzitter Frans Koffrie komt Wessanen in de loop van november met nieuws. Twee maanden geleden liet president-commissaris Durk Jager er geen twijfel over bestaan: Koffrie is een tussenpaus die uiterlijk 1 maart afzwaait.

Verkopen onderdelen
Belangrijke taak van interim-ceo Koffrie is de verkoop van de Amerikaanse dochters van Wessanen. Het voedingsconcern heeft de opbrengst van die onderdelen broodnodig om de afspraken met banken na te komen.

De verkoop van distributiedochter Tree of Life moet volgens planning voor het eind van het jaar rond zijn. Een slecht moment om te verkopen gezien de prestaties van dit onderdeel. Tree of Life zit in een neerwaartse spiraal. De omzet daalde met dollar 6 miljoen en de marges blijven onder druk staan. Het onderdeel wist nog een beperkte winst van dollar 2,7 miljoen.

Komend voorjaar moet ook die andere Amerikaanse dochter, ABC, verkocht zijn. Bij dit onderdeel is fraude geconstateerd waardoor Wessanen zijn cijfers over afgelopen jaar heeft moeten aanpassen. Mededelingen over het interne onderzoek naar de fraude zijn summier. Wel is duidelijk dat het onderdeel de omzet fors zag dalen. ABC zal het jaar verliesgevend afsluiten; niet echt een lokkertje voor potentiële kopers.

Cijferpijn
De cijferpijn zit voor Wessanen niet alleen in de VS. Alle divisies boeken fors lagere omzetten. Het bedrijfsresultaat (netto omzet - kosten) zakte met meer dan zeventig procent in elkaar. Onder de streep lijdt Wessanen daardoor een verlies van 20 miljoen euro in één kwartaal.

En er is meer. Wessanen heeft eerder aangegeven twee diepvriesactiviteiten af te willen stoten. Naar nu blijkt gaan deze onderdelen onder de boekwaarde de deur uit. Alweer een tegenvaller.

Het zijn zware tijden voor Wessanen. De lakmoesproef voor dit kwartaal is de verkoop van Tree of Life. Ook na succesvolle afronding van dat proces valt de opvolger van Koffrie niet te benijden.
Gerelateerde artikelen