VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onverwachte winst voor Arcelor Mittal staat los van verbeterde omstandigheden

Staalconcern Arcellor Mittal verwacht een geleidelijke verbetering in 2010. Het concern gaat gebukt onder de crisis en draait nog lang niet op volle kracht, maar heeft in het derde kwartaal onverwacht winst geboekt.

Dit is echter te danken aan een belastingmeevaller en belet niet dat het hele jaar met verlies zal worden afgesloten.

Dat heeft de financieel directeur van 's werelds grootste staalconcern, Aditya Mittal woensdag gezegd in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

Het bedrijf heeft na drie kwartalen met rode cijfers opeens een nettowinst gehaald van 903 miljoen dollar, waar werd gerekend op een verlies van 14 miljoen dollar. De winst was bijna geheel te danken aan een belastingmeevaller van 899 miljoen dollar. De winst over 2008 bedroeg 9,4 miljard dollar.

Eerste tekenen herstel
De bate is een gunstige meevaller. ArcelorMittal zegt bovendien de eerste tekenen van herstel te zien -de vraag neemt toe-, maar meldt in één adem dat de marktomstandigheden nog 'uitdagend' zijn.

Ondanks een verbetering van de vraag in het derde kwartaal in vergelijking met het tweede, waren de verkopen substantieel lager dan een jaar geleden vanwege de economische crisis en de scherpe daling van de verkoopprijzen.

De omzet daalde met ruim 50 procent tot 16,17 miljard dollar, van 35,20 miljard dollar in de dezelfde periode een jaar eerder.

'Verscheping en prijs staal nemen toe'
De in Luxemburg gevestigde staalproducent verwacht dat de winst in het vierde kwartaal zal verbeteren ten opzichte van de derde verslagperiode. De verschepingen en de prijs van staal zullen in het vierde kwartaal naar verwachting toenemen.

In het derde kwartaal verscheepte het concern 18,2 miljoen ton staal. Dat betekent een daling van bijna 29 procent ten opzichte van vorig jaar, maar een toename van 7 procent tegenover een kwartaal eerder.

Het concern mikt op een bedrijfsresultaat van 2 tot 2,4 miljard dollar in het vierde kwartaal.

Schuld omlaag
Een bedrijfsresultaat van tenminste 2,4 miljard dollar is nodig om de verhouding met de nettoschuld op 3,5 te krijgen. ArcelorMittal kwam eerder dit jaar met de banken overeen dat die verhouding mag oplopen naar 4,5. Het bedrijf hoopt dat het zover niet komt, omdat daar hoge kosten aan zijn verbonden.

De nettoschuld werd in de afgelopen twaalf maanden met 10,9 miljard dollar teruggedrongen tot 21,6 miljard dollar.

Productie niet opgeschroefd
Mittal zei verder niet te verwachten dat de productie in het vierde kwartaal verder wordt opgeschroefd. Het concern verwacht dat de bezettingsgraad toeneemt van 61 procent in het derde kwartaal tot circa 70 procent in het vierde kwartaal. Dat is het gevolg van productiehervattingen in de afgelopen maanden. In het tweede kwartaal draaide het bedrijf op halve kracht.

ArcelorMittal legde vanaf september vorig jaar, toen de economische crisis in alle hevigheid losbarstte, de helft van zijn productie stil. De crisis zorgde voor een scherpe daling van de vraag uit met name de bouw en de autosector.
Gerelateerde artikelen