VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell ziet winst minder sterk terugvallen dan verwacht

In zijn eerste kwartaal als ceo van Shell heeft Peter Voser de marktverwachtingen overtroffen. Een winstval van 72 procent doet daar maar weinig aan af. Met een paar grote projecten in het vooruitzicht is dit het moment voor Shell de achtergebleven prestaties ten opzichte van concurrent BP deels in te halen.

De economische terugval en de lagere grondstofprijzen hebben afgelopen kwartaal een flink gat geslagen in de winst van Shell. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar is de vergelijkbare winst (CCS)  met 73 procent gedaald naar dollar 2,99 mrd.

De olieprijs is in die periode met meer dan vijftig procent gezakt. In juli 2008 bereikte de olieprijs een recordhoogte van meer dan 147 dollar per vat, terwijl in de afgelopen drie maanden de gemiddelde prijs net boven 68 dollar uitkwam.

Beter dan verwacht
Toch heeft Shell meer winst geboekt dan analisten vooraf hadden ingeschat. Dat is mede te danken aan de sterke bezuinigingen die Shell dit jaar heeft doorgevoerd. In de eerste negen maanden van 2009 zijn de operationele kosten met ongeveer één miljard dollar teruggeschroefd.

Bovendien is ceo Voser bezig om de interne organisatie verder te stroomlijnen, wat flink wat arbeidsplaatsen kost. Eind dit jaar heeft Shell 5000 banen geschrapt. De bezuinigingen moeten dan de eigen doelstelling van één miljard overtreffen.

Inlopen op BP
Waar Shell het mes hanteert om de operationele kosten terug te dringen blijft het massief investeren om de eigen olieproductie en –voorraden uit te bouwen. Het concern wil de eigen productiecapaciteit in 2012 met één miljoen vaten per dag opgekrikt hebben.

De harde ingrepen en investeringen moeten Shell weer in het spoor zetten van concurrent BP. Dit jaar is de beurskoers van BP flink meer gestegen dan die van Shell. Die laatste heeft nu een paar grote projecten op stapel staan die productie en opbrengsten een flinke duw omhoog moeten geven.

Topman Voser blijft voorzichtig. Hij ziet een tekenen van aantrekkende vraag naar energie. “Maar de outlook blijft erg onzeker, en we verwachten geen snel herstel.
     
Dividend omhoog, maar dollar fors omlaag
Ondanks de teruggelopen winst wil Shell in het derde kwartaal meer dividend aan zijn aandeelhouders betalen. Ten opzichte van het derde kwartaal 2008 betaalt het concern 5 procent meer. Kanttekening daarbij is dat Shell het dividend sinds 2007 in dollars uitkeert. De Amerikaanse munt is in een jaar tijd echter flink in waarde gedaald ten opzichte van de euro.

Als de huidige dividenduitkering wordt gekoppeld aan de huidige dollarkoers dan ziet het plaatje er anders uit.

  in dollars in euro's
 Dividend Q3 2008 0.40$ €0.31
 Dividend Q3 2009 0.42$ €0.28
  +20% -9,7%
Gerelateerde artikelen