VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT ziet volume aantrekken in vierde kwartaal

TNT heeft de volumes van de pakketdivisie in de eerste weken van het vierde kwartaal positief zien uitpakken. Het voorzichtige optimisme over het lopende kwartaal overschaduwt de ingecalculeerde winstdaling over de afgelopen drie maanden.

Dat TNT opnieuw minder winst heeft gemaakt in de afgelopen drie maanden hadden beleggers eigenlijk al ingecalculeerd. Een winstdaling van bijna tien procent (ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar) is eigenlijk nog beter dan analisten vooraf berekenden.

Ook de volumedaling ten opzichte van een jaar eerder is geen verrassing. TNT zag overigens een daling van de volumes met 7,6 procent.

De markt was vooral benieuwd of TNT de eerder aangekondigde stabilisering in de pakketdivisie heeft weten waar te maken. En daarvan blijkt inderdaad sprake. In een jaar verliest de deze divisie Express ruim 11 procent aan omzet en levert het 20 procent van de winst in. Maar van kwartaal op kwartaal is het volume gestegen.

De andere divisie, Post, ziet de hoeveelheid geadresseerde post in Nederland verder afnemen. Toenemende concurrentie op de postmarkt (Selekt Mail, Sandd) en daarbuiten (e-mail) drukken het volume met bijna vijf procent. En dat noemt TNT "een daling die in lijn met de trend."

Voorzichtig positief
Dan de verwachtingen. In februari had TNT nog laten weten geen verwachtingen uit te spreken voor 2009. Maar met nog twee maanden te gaan kan bestuursvoorzitter het toch niet laten om een voorzichtige tussenstand van zaken te geven. Hij ziet eerste tekenen van verbetering in de markt en spreekt van "een positieve trend voor de volumes in de pakketdivisie" in de eerste vier weken van het vierde kwartaal.

Dat goede nieuws over de lopende kwartaal kunnen beleggers goed gebruiken. De massieve kostenbesparingen die nu de resultaten van TNT nog enigszins stutten kunnen niet oneindig doorgaan.

Lees ook:

van 17 april 2009
 
van 27 juli 2009


 Gerelateerde artikelen