VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS Reaal betaalt zoals verwacht eerste deel staatssteun terug

Ook de laatste Nederlandse bank trekt zoals verwacht op korte termijn het staatsinfuus los. Bank en verzekeraar SNS Reaal betaalt nog deze maand 185 miljoen euro vervroegd terug aan de Nederlandse staat en 65 miljoen euro aan de Stichting Beheer SNS Reaal.

SNS kondigde dinsdag voorbeurs aan het totale bedrag van 250 miljoen euro op 30 november te willen terugstorten.

De Nederlandse staat schoot SNS eind vorig jaar te hulp met een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Door een derde van het bedrag, ofwel 250 miljoen euro voor 10 december dit jaar af te lossen, ontloopt het concern een boete en bespaart het maximaal 125 miljoen euro.

De bank en verzekeraar betaalt nu een premie van maximaal 13 procent voor de vervroegde terugbetaling. De premie is afhankelijk van de gemiddelde koers van het aandeel tussen 23 en 27 november. Ook moet SNS rente betalen.

Geen verrassing
Het terugbetalen is geen verrassing. Het Utrechtse financiële concern maakte in september al bekend aandelen uit te geven om 250 miljoen euro van de ontvangen steun af te lossen.

De opbrengst van de aandelenuitgifte van 135 miljoen euro wordt samen met een deel van het solvabiliteitsoverschot van de verzekeringsactiviteiten gebruikt voor het afbetalen.

Vruchten plukken
Topman Ronald Latenstein van SNS toonde zich content dat zijn concern al binnen jaar kan overgaan tot een eerste stap naar volledige terugbetaling. ‘Onze sterke solvabiliteitspositie en de succesvolle aandelenuitgifte in september stellen ons in staat de vruchten te plukken van een vervroegde terugbetaling.'

De Nederlandsche Bank heeft zijn goedkeuring gegeven. Het ministerie van Financiën liet in een reactie weten ‘verheugd te zijn dat gezien de instemming van De Nederlandsche Bank, SNS Reaal in een staat verkeert die gedeeltelijk vervroegde aflossing toelaat.'

Aegon en ING
Vorige week kondigden financiële concerns Aegon en ING ook al aan een deel van de staatssteun terug te betalen. ING betaalt 5 miljard euro vervroegd terug, Aegon 1 miljard euro.

SNS klopte vorig jaar aan bij Minister Wouter Bos van Financiën, nadat het concern hard was geraakt door de kredietcrisis. Het concern ontving 750 miljoen euro aan staatssteun. Ook ontving het bedrijf een kapitaalinjectie van de stichting van 500 miljoen euro.Gerelateerde artikelen