VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crucell heeft opnieuw last van tegenvallende levering stermedicijn

Een tegenvallende levering van sterproduct Quinvaxem, een cocktail van vijf vaccins tegen kinderziekten, heeft ook in het derde kwartaal een rem op de cijfers van Crucell gezet. In het tweede kwartaal schreef het biotechnologiebedrijf daardoor onverwacht rode cijfers, nu is wel weer winst behaald.

Crucell heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met vijftien procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De onderneming verkocht 46 procent meer vaccins tegen kinderziekten. De verkoop, die met name bestond uit een uitgestelde levering Quinvaxem uit het tweede kwartaal, steeg echter minder dan verwacht.

 11 augustus 2009

Het biotechbedrijf wist ook te profiteren van de uitbraak van Mexicaanse griep, ondanks dat het daar geen vaccins voor produceert. De verhoogde aandacht voor het griepvirus, leidde wel tot meer vraag naar middelen ter bestrijding van seizoensgebonden griep. Ten opzichte van een jaar eerder verkocht Crucell bijna een derde meer griepvaccins.

Op een omzet van 94,3 miljoen euro, haalde Crucell een nettowinst van 10 miljoen euro. De Leidse onderneming herhaalde zijn groeiverwachtingen voor heel 2009. Het bedrijf ondervindt weinig hinder van de wereldwijde recessie en mikt op een omzetgroei van 20 procent en een significante verbetering van de operationele resultaten.

Goed bij kas
Crucell zit verder goed bij kas. Door de in september aangekondigde samenwerkingsovereenkomst met de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) heeft Crucell ongeveer 400 miljoen euro aan financiële middelen beschikbaar.

 28 september 2009

Het bedrijf is echter niet van plan hiermee agressief op overnamepad te gaan. Volgens bestuursvoorzitter Ronald Brus wil Crucell zich concentreren op de ontwikkeling van zijn medicijnen.

‘ We kunnen veel uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling en tegelijkertijd winstgevend blijven, maar zullen zeer voorzichtig zijn met geld uitgeven aan overnames', aldus Brus.

In september kondigde Crucell aan dat het een strategische samenwerking is aangegaan met J&J. De bedrijven gaan samen werken aan een universeel griepvaccin. De potentiële waarde van deze samenwerking schat Crucell op 1 miljard euro.

Lees ookGerelateerde artikelen