VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM verdubbelt winst dankzij opleving plastic- en kunststof divisie

DSM heeft de kwartaalwinst ten opzichte de voorgaande drie maanden meer dan verdubbeld tot euro 139 miljoen. Daarmee is de chemiereus nog lang niet terug op het niveau van voor de recessie, want in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de winst (EBIT) nu nog 41 procent lager.

De het grote verschil in de winstcijfers van DSM wordt gemaakt door de divisie ‘Performance Materials', het onderdeel dat plastics, harsen en kunstvezel  produceert.

Door sterk aantrekkende vraag uit Azië steeg de nettowinst van dit stuk DSM van 17 miljoen euro naar 45 miljoen euro in één kwartaal. Klanten van DSm in dit segment hebben de afgelopen tijd ingeteerd op de voorraden, maar zijn deze nu weer aan het aanvullen.

Met de aantrekkende winst voor de kunstvezel- en plasticdivisie is de bijdrage van de voedingsmiddelentak aan de winst weer iets afgenomen. Vorig kwartaal besloeg de productie van onder meer voedingsmiddelen en voedingsenzymen zo'n 80 procent van de winst. Dat is nu afgenomen tot zo'n zestig procent, terwijl de nettowinst van deze Nutritiondivisie min of meer gelijk is gebleven ten opzichte van vorig kwartaal.

Nog steeds drijft de winst van DSM dus wel erg op de winst uit die voedingsdivisie, een onderdeel dat volgens het concern nauwelijks last heeft gehad van de recessie. In vergelijking met het derde kwartaal van 2008 is het belang van deze divisie nog steeds fors. Toen maakte het onderdeel 35 procent van de winst uit.

DSM is voorzichtig positief over de toekomst. Maar voor het laatste kwart van 2009 verwacht het bedrijf weer een teruggang. Traditioneel moet DSM het niet hebben van het jaareinde en de lage handelsactiviteit in die periode.

Desondanks is het dieptepunt volgens DSM achter de rug. Zo herstelt ook de chemicaliëntak van DSM beetje bij beetje. Maar over compleet herstel over de hele linie wordt nog niet gesproken in Limburg. Daarvoor is het verschil met vorig jaar te groot.
Gerelateerde artikelen