VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volumegroei zet door bij Unilever

Eerst volume draaien, dan komen de marges en opbrengsten later wel. Dat is kortweg de lijn die Unilever ceo sinds zijn aantreden dit jaar aanhoudt. Meer verkopen is in het derde kwartaal in ieder geval gelukt. De omzet moest een veer laten door lagere prijzen.

Op de keper beschouwd opereert Unilever dit jaar spiegelbeeldig aan het beleid van 2008. Vorig jaar was het de omzet die groeide, maar de volumes niet. De groei bij Unilever was toen met name te danken aan prijsverhogingen.

Nu stijgt vooral het aantal Unilever-producten dat over de toonbank gaat, terwijl de prijzen licht daalden- over de hele linie een klein beetje (0,2 procent), in Europa meer (-2,3 procent). Unilever zag zich zelf een beetje uit de markt geprijsd en probeert nu weer in de gunst te komen bij calculerende consumenten.

Die prijsdruk resulteerde in een wat lagere omzet, 2 procent minder dan een jaar geleden. Financieel topman Lawrence wijt die teruggang overigens aan de sterke euro.

Unilever kan mee in een klimaat met wat lagere prijzen door de lagere prijzen van grondstoffen die het bedrijf voor de kiezen krijgt. Dat levert extra marge op, de brutowinstmarge is gestegen met 0,7 procent en die gebruikt Unilever deels om extra te investeren in het eigen bedrijf. Vooral aan de door ceo Polman zo vurig gepropageerde innovaties die het bedrijf flexibeler en winstgevender moeten maken op termijn. Unilever lijkt op koers te liggen

Dividend
Unilever gaat vanaf volgend jaar het dividend per kwartaal uitkeren in plaats van halfjaarlijks. Hiermee volgt het concern de spreiding van de dividendbetalingen die het gros van de internationaal opererende concerns tegenwoordig voeren.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen