VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion nog voorzichtig over herstel

Het fragiele herstel dat Kendrion eind tweede kwartaal al meldde, heeft in het derde kwart van 2009 doorgezet. Ondanks dat het derde kwartaal doorgaans de zwakste periode van de producent van elektromagnetische componenten is, verdubbelde de nettowinst ten opzichte van de voorafgaande periode.

De nettowinst kwam uit op 1 miljoen euro, waarmee Kendrion nog steeds beduidend achterblijft bij het derde kwartaal van 2008, maar beter presteert dan werd verwacht.

Ook de omzet vertoonde een stijging ten opzichte van het tweede kwartaal; met 16 procent tot 39 miljoen euro. Een jaar eerder lag dit een kwart hoger.

Geen verwachting 2009
De duidelijke verbetering bij Kendrion ten opzichte van de voorgaande periode is voor het bedrijf niet voldoende om uitspraken over heel 2009 te kunnen doen. Het tempo van economisch herstel is daarvoor te onzeker, meldt het bedrijf.

Volgens topman Piet Veenema heeft het niet zo veel zin om op dit moment een concrete verwachting af te geven. 'Het herstel is heel voorzichtig. Laten we maar even afwachten.' 

Orderontvangst industrie neemt toe
Pas wanneer de industriële divisies verder aantrekken wil het concern spreken van een ‘werkelijk beter activiteitenniveau'. De orderontvangst nam hier de afgelopen maanden enigszins toe, maar dit had weinig effect op de omzet in het derde kwartaal.

De omzet ging wel omhoog bij de divisie personenauto's. Dat was vooral te danken aan nieuwe projecten. Ook de bedrijfsauto-tak had een beter kwartaal, met name dankzij een aantrekkende vraag in het Verre Oosten.

'Langzaam goede kant op'
Kendrion verwacht dat de voorzichtige economische verbetering zal doorzetten. Veenema: 'Industrie zou normaal gesproken stap voor stap weer een beetje bij moeten komen in de komende maanden als ik kijk naar de orderontvangst. Heel langzaam gaat het de goede kant op.'

Het bedrijf uit Zeist zei verder dat de reorganisatie vrijwel is afgerond. Kendrion maakte in maart bekend 330 banen te schrappen om jaarlijks 20 miljoen euro te besparen. De komende maanden zullen nog circa veertig werknemers het bedrijf verlaten.

Overnamekandidaten
Kendrion staat zoals in september duidelijk werd op de uitkijk naar eventuele overnamekandidaten. Het bedrijf haalde recent 9,2 miljoen euro op met een aandelenemissie. 'Het is bekend dat wij voortdurend op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden in de markt. We staan er financieel prima voor' aldus Veenema.

Een probleem is volgens de topman echter dat veel van de voor Kendrion interessante kandidaten nog in relatief zwaar weer verkeren. 'Die hebben iets anders aan hun hoofd dan een overname'.
Gerelateerde artikelen