VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING wil snel van alle staatssteun af

Bank en verzekeraar ING wil ‘vrij snel' de gehele staatssteun terugbetalen. Het benodigde kapitaal moet komen uit de verkoop van verzekeringsactiviteiten. De belangstelling daarvoor is groot.

Dat zei bestuursvoorzitter Jan Hommen woensdag in een toelichting op de definitieve derdekwartaalcijfers van het concern.

De bankdivisie van ING heeft een groeibeperking opgelegd gekregen van de Europese Commissie, totdat de staatssteun is afbetaald. Reden om er zo snel mogelijk van af te willen.

Geen haast
‘Maar', meldt Hommen: ‘we hebben tijd.' ING heeft aangekondigd geen haast te maken met het verkoopproces, om de waarde voor aandeelhouders te garanderen.

‘We zullen zowel de bank- als de verzekeringstak leiden alsof we ze nog lange tijd bezitten, en proberen hun marktposities te versterken', aldus de topman.

Bij de termijn van aflossen moet dan ook worden gedacht aan een aantal jaren. ING verwacht de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in de komende vier jaar af te stoten.

ING ontving eind 2008 10 miljard euro staatssteun omdat het in de problemen was geraakt door de kredietcrisis.
Recent - 26 oktober dit jaar- meldde ING voor 7,5 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven om de helft van de ontvangen staatssteun nog voor het einde van het jaar terug te betalen.

Drastische aanpak
Het concern kondigde meteen een algehele reorganisatie aan. ING splitst het concern in een bankbedrijf en een verzekeringsconcern. Eurocommissaris Neelie Kroes van Concurrentie had daarop aangedrongen na de miljardeninjectie van de Nederlandse overheid.

ING stoot alle verzekeringsactiviteiten, het bedrijfsonderdeel vermogensbeheer en de Amerikaanse tak van de internetbank ING Direct af. De bank- en hypotheekactiviteiten van ING-dochters worden samengevoegd tot een nieuwe bank.

26 oktober 2009

Diverse partijen hebben al hun belangstelling getoond voor bepaalde onderdelen. 'Ik moet handen en voeten gebruiken om het aantal partijen te tellen die interesse hebben getoond', aldus Hommen.

Koers veert op
De koers van ING heeft behoorlijk onder druk gestaan na de aankondiging van de grote strategische wijziging. Nu ING bekend heeft gemaakt dat het concern snel van de staatssteun af wil, wordt door beleggers weer positief gereageerd. Het aandeel ING maakt woensdagochtend een forse koerssprong en noteert kort na opening ruim 5 procent hoger op 10 euro.Gerelateerde artikelen