VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ex-Landistopman Kuiken berooid na serie rechtzaken

Paul Kuiken, oud-topman van het aan wanbeheer ten onder gegane IT-bedrijf Landis, zegt dat hij niet langer een advocaat kan betalen. Eerdere strafzaken tegen Kuiken zouden veel geld hebben gekost.

Na het faillissement van Landis is bovendien beslag gelegd op de bezittingen van Kuiken.

Kuiken verscheen vandaag zonder juridische bijstand bij een zitting in een strafzaak die draait om faillissementsfraude bij FAN Media, een ander voormalig bedrijf van Kuiken, zo meldt NRC Handelsblad.

Fan Media, producent van klusprogramma's als Woon&Klus Magazine, ging in 2007 failliet. De curator vermoed dat Kuiken bezittingen heeft weggesluisd, vlak voor het faillissement.

Meer rechter
Het is niet de eerste keer dat Kuiken voor de rechter staat. In maart 2007 werd hij veroordeeld voor handel met voorwetenschap in aandelen Landis. Ruim een jaar later kreeg de Haarlemse ondernemer een boete voor het illegaal aanleggen van een overdekt zwembad in zijn achtertuin.

Mogelijke rechtszaken naar aanleiding van het faillissement van Landis liggen nog in het verschiet. Tijdens de hoogtijdagen van de ICT-hausse krijgt Landis een beursnotering. Het bedrijf groeit naar eigen zeggen explosief, totdat in 2002 het doek plotseling valt. Binnen een maand is het bedrijf kapot. Schade voor beleggers: 160 miljoen euro.

Onderzoek
In mei dit jaar leverden onderzoekers in opdracht van de Ondernemingskamer hun rapport af naar aanleiding van het faillissement van IT-bedrijf Landis. Het rapport trekt vernietigende conclusies over het functioneren van het bestuur en de raad van commissarissen van deze onderneming.

Het rapport is de opmaat voor de VEB om de OK te verzoeken wanbeleid vast te stellen en te komen tot aansprakelijkstelling van bestuurders en commissarissen voor de door aandeelhouders geleden schade.

Voor de VEB is het rapport aanleiding om de OK op korte termijn te verzoeken tot vaststelling van wanbeleid bij Landis over te gaan. Die kwalificatie zal de basis vormen voor aansprakelijkstellingen en vergoedingen aan aandeelhouders.