VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold scherpt de nagels voor nieuwe ronde in supermarktoorlog

Nu met de overname van Super de Boer door Jumbo, het supermarktlandschap in Nederland aardig is opgeschud en de concurrentie steeds dichter naar marktleider Albert Heijn probeert te kruipen, maakt moederconcern Ahold zich op voor een nieuwe strijd.

Ahold wil zijn marktaandeel in de Nederlandse retailmarkt vergroten van 15 tot 20 procent, zo maakte Chief Operational Officer (Coo) Dick Boer maandag bekend tijdens een bijeenkomst voor journalisten.

Albert Heijn, dat op dit moment ruim 30 procent van de totale foodomzet in Nederland in handen heeft, zal de groei onder meer uit non-food proberen te halen. Maar ook het kanaal voor e-commerce wordt uitgebreid.

In Albert Heijn-filialen wordt vanaf het eerste kwartaal van 2010 het aanbod op het gebied van non-food ‘flink uitgebreid'. Zo komen volgens Boer in de Albert Heijn XL-winkels vanaf het eerste kwartaal speciale non-foodafdelingen. In de kleinere supermarkten zal de bestaande ruimte voor non-food efficiënter worden gebruikt.

Vijf thema's
Albert Heijn gaat aan voedsel gerelateerde producten zoals tafellinnen verkopen, maar ook kleding. De non-foodafdelingen worden onderverdeeld in vijf verschillende thema's: Koken en Wonen, Media en Entertainment, Kantoor en Feest, Kleding en Vrije Tijd en Schoonmaak en Onderhoud.

Na de uitbreiding in het eerste kwartaal van volgend jaar zal het assortiment non-food bij Albert Heijn in de toekomst alleen maar verder groeien, geeft het Nederlandse supermarktbedrijf van Ahold aan.

Boer denkt dat er voor Albert Heijn nog veel te winnen is op het terrein van non-food. De Nederlandse klant koopt op dit moment verhoudingsgewijs minder non-food dan consumenten in andere landen van Europa. De topman sluit overnames van bestaande partijen in non-food dan ook niet uit.

Prijzen fijnslijpen
Wat betreft de prijzenslag die al tijden in de supermarktbranche woedt, verwacht Boer dat de prijzen van producten bij de supermarkten van Albert Heijn en de concurrentie de komende tijd steeds dichter naar elkaar toe zullen kruipen.

Volgens Boer heeft Albert Heijn de prijzen de afgelopen jaren al flink verlaagd. Dit proces gaat nog steeds door, al spreekt Boer nu liever van ‘finetunen'.

Volgens analisten is een nieuwe 'prijzenslag' door de overname van Super de Boer door Jumbo onvermijdelijk. Theodoor Gilissen bankiers stelde onlangs in een rapport dat Albert Heijn begin 2010 een prijzenoorlog zal beginnen. Boer wilde hier niets over zeggen, maar de prijzen gaan onmiskenbaar ‘transparanter worden'. Want consumenten kunnen via internet steeds makkelijker prijzen met elkaar vergelijken, aldus Boer.Gerelateerde artikelen