VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Laatste dag van ING als bank en verzekeraar. Alles over de ommezwaai

Aandeelhouders hebben woensdag bank-verzekeraar ING ten grave gedragen. Maar van een begrafenisstemming is geen sprake. Hoe dat zit? De belangrijkste vragen over de ontwikkelingen binnen ING en de buitengewone aandeelhoudersvergadering op een rij.


1. Wat is er gebeurd op de aandeelhoudersvergadering van ING?
Behalve goedkeuring voor een eerder aangekondigde massieve aandelenemissie (7,5 miljard euro) heeft ING toestemming gekregen van zijn aandeelhouders om de bank-verzekeraar op te knippen in een bankdeel en een verzekeringsdeel. Het is de bedoeling dat het verzekeringsdeel en delen van het bankdeel verkocht gaan worden.

2. Waarom doet ING dat?
Directe aanleiding is de kredietcrisis. ING kwam hierdoor in zware problemen en kreeg een miljardeninjectie van de Staat. De Europese commissie drong aan op het afstoten van onderdelen ING om zo eerlijke concurrentie in stand te houden.

Maar de werkelijke reden ligt dieper. ING heeft lange tijd vastgehouden aan het bank-verzekeraarmodel: een bank en verzekeraar onder één dak zou het concern minder gevoelig maken voor economische veranderingen. Dat model is inmiddels achterhaald en bracht andere grote risico's met zich mee. Bovendien maakte het van ING een complex conglomeraat dat moeilijk te besturen was. Het bedrijf gaat nu Back to Basics.

3. Wat houdt dat Back to Basics in?
ING wil alle bankactiviteiten integreren binnen één bank onder één bestuur. De Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA gaat in de verkoop. Dit onderdeel staat indirect aan de basis van de fikse verliezen die ING leed in de Amerikaanse huizenmarkt.

Ook het verzekeringsdeel wordt een apart bedrijf. Dit wordt in zijn geheel of in delen verkocht.

4. Wat vindt de VEB?
De VEB zegt in principe Ja tegen de voorgenomen splitsen tussen bank en verzekeringen.

De VEB wil wel een paar toezeggingen van ING. Als zich kopers melden voor bepaalde onderdelen van ING, dan moet het concern dit voorleggen aan aandeelhouders zodat deze kunnen meebeslissen of dit de juiste prijs en koper is. Dat betekent dan dus een nieuwe aandeelhoudersvergadering.
Gerelateerde artikelen