VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers enthousiast over opmerkelijke overnamepoging Spyker

Met een nieuw bod en naar verluidt dankzij het terugtrekken van deelname van de Russische aandeelhouders Vladimir en Alexander Antonov aan dat bod, hoopt Spyker alsnog een overname van Saab te realiseren. Beleggers reageren verheugd.

Het lokaal genoteerde fonds schrijft maandagmiddag een plus van 24,6 procent op euro 2,13.

Het is echter de vraag of de Nederlandse sportwagenfabrikant goed af is met een overname van Saab.

Voordeel van een overname is het wereldwijde distributienetwerk van elfhonderd dealers, de productiefaciliteiten en hoogopgeleid personeel, dat Spyker in handen zou krijgen.

Bovendien is van belang dat de Zweedse overheid bereid lijkt te zijn de auto-industrie in deze moeilijke tijden te steunen om massaontslag te voorkomen. Saab krijgt 'volledige financiële steun om als wereldwijd merk te concurreren', zo meldt Spyker al. 

'Schimmige transactie'

Maar daar staat tegenover dat Saab al sinds 2001 geen winst meer heeft geboekt en sinds februari dit jaar uitstel van betaling heeft.

Het is opvallend dat het eveneens van winst gespeende veel kleinere Spyker, denkt van Saab een winstgevend bedrijf te maken, waar dat het moederconcern General Motors (GM) niet lukte.

'Het is bovendien een buitengewoon schimmige transactie met op de achtergrond een paar dubieuze Russische zakenlui, waar ook de Zweedse regering officieel niets mee te maken wil hebben', zegt een handelaar die niet bij naam genoemd wil worden.

Zweden pessimistisch
Zweedse analisten en regeringsfunctionarissen hebben er maandag weinig vertrouwen in dat het nieuwe bod op Saab de overlevingskansen van de Zweedse autoproducent heeft vergroot.

Volgens Zweedse analisten die de auto-industrie volgen, is moederconcern General Motors helemaal niet geïnteresseerd in een redding van Saab. 'Waarschijnlijk nemen ze liever nu de kosten van het sluiten van Saab voor hun rekening, zodat ze niet over vijf of tien jaar met nieuwe concurrentie worden geconfronteerd', zei een van hen op de Zweedse radio.

‘Deal ketste op laatste moment af'
Tot vrijdag leek het er op dat Spyker Saab zou inlijven. Maar het lukte Spyker en GM niet om tot overeenstemming te komen over een eerder overnamebod van Spyker, waarop GM aangaf Saab te sluiten.

De Zweedse kwaliteitskrant Svenska Dagbladet (SvD) meldt maandag dat GM Europe vrijdag klaar zou hebben gestaan om de deal met Spyker te tekenen, tot het hoofdkantoor van het Amerikaanse automerk aan de noodrem trok. GM zou niet willen dat nieuwe technologie naar Rusland zou wegvloeien.

Het bod werd namelijk gesteund door Vladimir en Alexander Antonov, die voor ongeveer 30 procent eigenaar van Spyker zijn.

Obstakels wegwerken
Nu de Russische aandeelhouders geen deelnemers meer zijn aan het nieuwe bod, zou het belangrijkste obstakel voor een overname van het Zweedse automerk weg zijn.

Het nieuwe bod dat Spyker zondag op tafel heeft gelegd, wordt nu alleen gesteund door Mubadala Development. Dat bedrijf is eigendom van het emiraat Abu Dhabi en heeft 23 procent van de aandelen van Spyker in handen.

'Overname voor kerst'
Volgens Spyker-topman Victor Muller kende een mogelijke overname vrijdag nog elf obstakels, die inmiddels allen zijn weggenomen. De topman hoopt tot een snelle transactie te komen en meldt in de media voor kerst overeenstemming met GM te willen bereiken.

‘We hebben elke inspanning gedaan om de zaken op te lossen die afronding van deze zaak verhinderen en vragen GM en andere partijen dit bod serieus te overwegen', aldus Muller.

Het nieuwe bod van Spyker is geldig tot maandagavond 23.00 uur. Hoeveel Spyker voor Saab wil betalen is niet bekend.

Meer kandidaten
Of Spyker nu wel tot een deal met GM komt is de vraag. Onmiddellijk vrijdag na het vastlopen van de onderhandelingen zette GM de deur op een kier voor de (gedeeltelijke) redding van de Zweedse autoproducent.

Nadien meldden zich volgens GM diverse partijen met interesse in Saab. 'Wij zullen elke vorm van interesse evalueren', reageerde een woordvoerder van GM. Of er daadwerkelijk gesprekken gaande zijn werd niet bekend.

GM was eerder van plan Saab te verkopen aan de Zweedse fabrikant van exclusieve sportauto's Koenigsegg. Die trok zich echter eind november terug uit de onderhandelingen. Daardoor bleef Spyker destijds als enige kandidaat over om Saab over te nemen.

Het Chinese Beijing Automotive Industry (BAIC) zei vorige week de technologie van de oude Saab-modellen 9-3 en 9-5 over te nemen, maar zag af van een bod op het gehele bedrijf.

Muller denkt in elk geval een voorsprong te hebben op andere mogelijk geïnteresseerde partijen. ‘We waren er vrijdag al bijna uit', aldus de topman.Gerelateerde artikelen