VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Blunders van commissarissen Wessanen niet afgestraft bij rechter

De commissarissen van voedingsmiddelenconcern Wessanen kunnen opgelucht ademhalen. De rechtbank in Amsterdam zal het contract van oud-topman Ad Veenhof per 1 januari 2010 ontbinden. Daarbij krijgt hij geen 1,23 miljoen euro mee, zoals in zijn contract staat, maar 558.500 euro.

Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de rechtbank.

Veenhof laat het er niet bij zitten. Hij heeft via zijn woordvoerder gemeld indien nodig een procedure aan te spannen om af te dwingen dat Wessanen de hogere vergoeding uitkeert.

Omvangrijke vertreksom
Nadat Wessanen zijn bestuursvoorzitter in februari op non-actief stelde, werd duidelijk dat Veenhof bij opzegging een omvangrijke vertreksom zou ontvangen.

Dit terwijl bij de herbenoeming van de topman in 2007 naar buiten werd gebracht dat de vergoeding bij vertrek eenmaal het basissalaris zou bedragen.

Wijzigingen
Dat het contract nadien was gewijzigd, was de commissarissen ontgaan. Ondanks dat ze de papieren zelf hadden ondertekend.

Volgens het meest recente contract zou Veenhof een bruto jaarsalaris (2008: 558.00 euro), een bonus ter grootte van een jaarsalaris en een pensioenbijdrage meekrijgen. Alles bij elkaar drie basissalarissen. Met bovendien een ongewoon lange opzegtermijn van 12 maanden.

'We interpreteren het contract anders', luidde de cryptische omschrijving van Wessanen over dit nieuwe contract.

Geen oordeel over uitkeren vergoeding
Om uitkering van de omvangrijke vertreksom te voorkomen, stapte Wessanen, na toestemming van beleggers, naar de rechter om de overeenkomst te ontbinden.

Met succes dus. De rechtbank stelt in deze procedure niet te kunnen oordelen of de vergoeding van 1,23 miljoen euro, die Veenhof vraagt, inderdaad moet worden uitgekeerd.

In plaats daarvan kent de rechter een vergoeding toe van 558.500 euro. Hierbij baseert de rechtbank zich op de zogeheten kantonrechtersformule. Dit is de standaardmethode die rechters gebruiken om ontslagvergoedingen vast te stellen.

Einde soap niet in zicht
Intussen is het vertrek van Veenhof in een ware soap uitgemond.

8 september 2009

14 augustus 2009

Moddergooien
Met de uitspraken van Wessanen dat de oud-topman zijn ontslag aan zichzelf te wijten heeft, wilde de rechtbank niet meegaan.

Zijn handelen is volgens Wessanen 'dominant en oncollegiaal' geweest en Veenhof zou te weinig doortastend hebben gewerkt aan doorvoering van de strategie. De rechtbank stelde dat het bedrijf deze stellingen 'onvoldoende feitelijk heeft onderbouwd'.

In een reactie via zijn woordvoerder liet Veenhof weten vooral dit als goed nieuws te beschouwen.

Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst is geen punt van discussie. Dat gaf Veenhof al aan tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering in september, waarin beleggers stemden over de gang naar de rechter door Wessanen.



Gerelateerde artikelen