VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wessanen eindelijk verlost van Amerikaanse molensteen Tree of Life

Wessanen heeft eindelijk zijn Amerikaanse dochter Tree of Life verkocht. Het in zeer zwaar weer verkerende voedingsmiddelenconcern had weinig keus, maar tegen welke prijs?

Kehe Food Distributors dat Tree of Life van Wessanen koopt, betaalt 133 miljoen euro in contanten voor het Amerikaanse distributiebedrijf. Daarmee lijdt Wessanen een boekverlies van 50 miljoen euro. Analisten rekenden op een prijs die ten minste 15 miljoen euro hoger lag.

Slechte timing
Het voedingsmiddelenbedrijf, bekend van onder meer Zonnatura, had niet bepaald een gunstige onderhandelingspositie bij de verkoop.

De steeds lagere dollar, problemen met plaatselijk management, boekhoudproblemen en slecht renderende activiteiten zorgden de afgelopen jaren keer op keer voor teleurstellende cijfers. Interim-topman Frans Koffrie, die het roer februari dit jaar overnam van de ontslagen Ad Veenhof, bepaalde al snel dat Tree of Life nog dit jaar verkocht moest worden.

Een slecht moment voor verkoop, gezien de prestaties van het onderdeel. Bij de derdekwartaalcijfers van Wessanen bleek de omzet van Tree of Life met 6 miljoen dollar gedaald. Met marges die onder druk blijven staan, werd een beperkte winst van 2,7 miljoen geschreven.

Te veel schulden
De roep van de banken voor verkoop van de divisie was bovendien sterk. Wessanen, dat de resultaten al een tijdje hard achteruit ziet hollen, heeft een netto schuldpositie van 180 miljoen euro.

De opbrengst van Tree of Life wordt dan ook meteen overgemaakt naar de banken van Wessanen, waardoor de netto schuld wordt teruggebracht tot een kleine 50 miljoen euro. Voldoende om ruimschoots binnen de bankconvenanten te blijven. De positieve noot in het verhaal.

Teleurstelling bij beleggers
Beleggers reageerden desondanks teleurgesteld op de deal. Het aandeel kelderde in de ochtend met 10 procent.

Wessanen zelf is tevreden met de transactie. ‘We hebben een goed onderkomen voor Tree of Life gevonden en we vinden de prijs fair', zegt financieel directeur Frans Eelkman Rooda.

25 juli 2009

De topman wijst erop dat Wessanen nu de pijlen kan richten op Europa. Door zelfstandige groei en overnames wil het zijn positie in onder meer biologische voeding versterken.

28 oktober 2009

Zorgenkindje ABC
Naast de verkoop van het distributiebedrijf, probeert Wessanen daarom ook het eveneens Amerikaanse ABC te verkopen. De planning om dit bedrijf uiterlijk dit voorjaar van de hand te doen, is nu losgelaten. Wessanen meldt dat een verkoop er in heel 2010 niet in zit.

De verkooppositie van ABC verslechterde in juni dit jaar flink vanwege de boekhoudfraude bij het onderdeel. Wessanen moest daarom de cijfers over het afgelopen jaar aanpassen. Mededelingen over intern onderzoek naar de fraude zijn summier. Duidelijk is dat de divisie de omzet fors zag dalen. ABC zal het jaar verliesgevend afsluiten, niet bepaald een aantrekkelijk plaatje voor verkoop dus.

 15 juni 2009Gerelateerde artikelen