VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Kans klein dat Spyker Saab overneemt'

Het lijkt erop dat de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker het Zweedse automerk Saab niet overneemt van General Motors. Volgens een bron dichbij de onderhandeling is de kans op een overname klein.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

De Amerikaanse autogigant heeft zichzelf tot het einde van dit jaar gegeven om een koper te vinden voor het noodlijdende Saab. Spykers aanvankelijke overnamepoging mislukte, waarna het bedrijf uit Zeewolde zondag een nieuw bod op tafel legde.

Spykers topman Victor Muller verwacht volgende week meer duidelijkheid.

Diverse media berichtten dat ook Spykers vernieuwde bod door GM zou zijn afgewezen, maar Muller dicht Spyker nog altijd een kans van slagen toe. 'Ik ben me er niet van bewust dat GM ons bod op Saab niet langer in overweging heeft', aldus de bestuursvoorzitter.

Volgens de bron praat General Motors met meerdere geïnteresseerden, maar gaat het concern ook door met de voorbereidingen om de stekker uit Saab te trekken als er geen koper gevonden wordt.

De Zweedse krant Svenska Dagbladet schrijft dat General Motors het nieuwe bod van Spyker zal verwerpen en het Zweedse automerk gaat ontmantelen.

'Het bestuur van Saab had een korte vergadering gisteren. Vertegenwoordigers van GM hingen aan de telefoon vanuit de VS en de gesprekken ging alleen over de ontmanteling van Saab, niet over het nieuwe bod', schrijft het dagblad.

Opmerkelijke zet Spyker
De poging van Spyker om Saab over te nemen is opmerkelijk. Saab heeft al sinds 2001 geen winst meer geboekt en heeft sinds februari dit jaar uitstel van betaling.

Het is de vraag of het eveneens van winst gespeende veel kleinere Spyker, van Saab een winstgevend bedrijf kan maken, waar dat het moederconcern General Motors niet lukte.

Een handelaar noemt de poging bovendien 'een buitengewoon schimmige transactie met op de achtergrond een paar dubieuze Russische zakenlui, waar ook de Zweedse regering officieel niets mee te maken wil hebben'.

Zweden pessimistisch
Zweedse analisten en regeringsfunctionarissen hebben er eveneens weinig vertrouwen in dat het nieuwe bod op Saab de overlevingskansen van de Zweedse autoproducent heeft vergroot.

De overheid gaat door met de voorbereiding op de sluiting van Saab ondanks het nieuws van de tweede poging van Spyker om het merk over te nemen.

Volgens Zweedse analisten is moederconcern General Motors helemaal niet geïnteresseerd in een redding van Saab. 'Waarschijnlijk nemen ze liever nu de kosten van het sluiten van Saab voor hun rekening, zodat ze niet over vijf of tien jaar met nieuwe concurrentie worden geconfronteerd', zei een van hen op de Zweedse radio.

Voordeel overname
Voordeel van een overname is het wereldwijde distributienetwerk van elfhonderd dealers, de productiefaciliteiten en hoogopgeleid personeel, dat Spyker in handen zou krijgen.

Bovendien is van belang dat de Zweedse overheid bereid lijkt te zijn de auto-industrie in deze moeilijke tijden te steunen om massaontslag te voorkomen. Saab krijgt 'volledige financiële steun om als wereldwijd merk te concurreren', zo meldde Spyker al.
Gerelateerde artikelen