VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reorganisatie ING steeds meer vorm

ING zet nieuwe stappen in de reorganisatie die is ingezet sinds het concern 10 miljard euro aan staatssteun heeft ontvangen. Dit keer wordt een deel van de Chinese levensverzekeringsactiviteiten van de hand gedaan.

ING maakte dinsdag bekend dat het daartoe zijn belang van 50 procent in de Chinese verzekeringsdochter Pacific Antai Life Insurance Company (PALIC) verkoopt aan de Chinese bank China Construction Bank (CCB).

De bank-verzekeraar maakte geen financiële details bekend. En hoewel het concern al heeft aangegeven de resterende 5 miljard euro aan staatsschuld af te willen lossen met de opbrengst van de verkoop van de verzekeringsactiviteiten, zet ING met de verkoop van PALIC een extra stapje voor het vergaren van kapitaal.

De transactie maakt onderdeel uit van de in april aangekondigde herstructurering van ING.

ING raakte vorig jaar in de problemen door de kredietcrisis en ontving onder andere 10 miljard euro aan staatssteun. Net als de 70 andere Europese banken die door de overheid werden geholpen, is ING door de Europese Commissie gedwongen om in de organisatie te snijden.

Grondige reorganistie
In april dit jaar kondigde ING aan 8 miljard euro op te willen halen met de verkoop van onderdelen, om de buffers te versterken. De bank-verzekeraar wil zich daarbij terugtrekken uit tien van de 48 landen waar het momenteel actief is.

Eind oktober meldde ING vervolgens dat het concern gesplitst wordt in een bank en verzekeringsdeel. De verzekeringstak staat sindsdien in de etalage. Volgens topman Jan Hommen is de interesse groot.

Terugbetalen
Met behulp van een uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 7,5 miljard euro, betaalde ING eerder deze maand vast 5 miljard euro terug aan de staat. 

De andere helft van de staatssteun wil ING terugbetalen met de opbrengst van afsplitsing van de verzekeringstak en verkoop van onderdelen.

Daarnaast gebruikt het concern 7 miljard euro van die opbrengst voor het aflossen van overige schulden. Wat ING gaat doen met de eventuele rest van de verkoopwaarde is niet bekend.

Eerdere verkopen
In het kader van de reorganisatie verkocht ING dit jaar al diverse onderdelen. Zo werden de privatebankingactiviteiten in Azië, Zwitserland, Australië en Nieuw Zeeland van de hand gedaan.

De Aziatische tak werd ondergebracht bij de Singaporese bank OCBC. De Zwitserse private bankactiviteiten gingen naar de Zwitserse bank Julius Baer. En de Australische en Nieuw Zeelands vermogensbeheeractiviteiten verhuisden naar de joint venture partner Australia & New Zealand Banking Group.

Gezamenlijke opbrengst: ongeveer 2,4 miljard euro.

Daarna volgden de Amerikaanse herverzekeringsactiviteiten. Koper was de Reinsurance Group of America (RGA). ING maakte met de transactie 100 miljoen euro aan kapitaal vrij.

Niet finaal uit Chinese levensverzekeringsactiviteiten
En nu dus de verkoop van het belang in PALIC (300.000 klanten). Deze transactie betekent overigens niet dat ING de Chinese levensverzekeringsmarkt de rug toekeert.

Het concern stapt met de transactie weliswaar uit PALIC (de joint venture met China Pacific Insurance Co waarin beide partners een 50 procent-belang hebben), maar gaf dinsdag ook aan op groei te mikken met ING Capital Life, de andere alliantie van ING op de Chinese levensverzekeringsmarkt.

De Nederlandse bank en verzekeraar behoudt zijn belang van 50 procent in de joint venture met Beijing Capital Group Co, het in Dalian gevestigde ING Capital.

‘De verkoop van het belang in PALIC stelt ons in staat een sterker verzekeringsplatform in China op te bouwen via ING Capital Life', meldt Frank Koster, hoofd verzekeringen bij ING voor de regio Azië. China geldt als een veelbelovende groeimarkt voor levensverzekeringen.

ING verwacht de verkoop aan China Construction Bank, die nog moet worden goedgekeurd door de toezichthouders, in de tweede helft van 2010 af te ronden.

Lees meer over de stappen die ING tot dusver in de reorganisatie zette:

7 oktober 2009

15 oktober 2009

16 oktober 2009

26 oktober 2009

11 november 2009

11 november 2009


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen