VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeitempo supermarktformules Sligro eind 2009 verder opgevoerd

In de schaduw van de overname van Super de Boer door Jumbo, heeft Sligro Food Group in 2009 het groeitempo van haar supermarktformules opgevoerd. Met name EMTÉ presteert goed, met een identieke omzetgroei van 10,3 procent in het vierde kwartaal en 7,6 procent over heel 2009.

De Golff-supermarkten laten een identieke omzetgroei zien van 4,0 procent in het vierde kwartaal en 3,3 procent over heel 2009. De week extra die het boekjaar 2009 telt, is in deze cijfers niet meegenomen.

Dat blijkt dinsdag bij de presentatie van de omzetcijfers van het retailconcern.

De omzet van alle Nederlandse supermarkten bij elkaar groeide in 2009 - de extra week niet meegrekend - met 3,4 procent. Dat berekende marktonderzoeksbureau GfK.

De supermarkttak van Sligro presteert dus goed, ondanks de daling van het aantal winkels en verkoop van Meermarkt in 2008. Financieel directeur Huub van Rozendaal toonde zich eind 2009 al tevreden met de groei. ‘We laten een toename zien die nog niet veel supermarkten in Nederland hebben', zei hij.

Kans op druk marges
De kans is wel groot dat de marges bij de supermarktafdeling van Sligro achterblijven bij de omzetgroei. Prijsverlagingen en aanbiedingen kunnen een drukkende factor zijn.

Volgens Van Rozendaal draagt de overname van Edah-winkels in 2006 en 2007 steeds beter bij aan de omzet. De filialen zijn omgebouwd naar de eigen formule. ‘Het duurt even voor een winkel zich na de vernieuwing weer vestigt en de consument er de weg naar toe vindt', aldus de cfo.

Ook slordigheidjes in de filialen, zoals een te krappe bevoorrading met af en toe lege schappen als gevolg, zijn volgens Van Rozendaal gecorrigeerd.

Prijzenslag
Volgens supermarktdeskundigen zal de prijzenslag in de branche weer toenemen als gevolg van de recente overname van Super de Boer door Jumbo. De veertig nieuwe Jumbo-winkels moeten een kwart meer winst gaan maken en zullen er alles aan doen om nieuwe klanten binnen te halen, voorspellen zij.

Ook Sligro heeft aangegeven aan een prijzenoorlog mee te doen. Maar gezien het marktaandeel van 2,5 procent is duidelijk dat in Veghel de koers niet wordt uitgezet.

Cijfers
Sligro, dat als eerste beursgenoteerde onderneming de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2009 naar buiten brengt, boekte als geheel in 2009 een autonome omzetgroei van 5,1 procent tegen een autonome groei van 6,4 procent in 2008.

Het groeitempo van de afdeling Foodservice nam eind 2009 enigszins af, maar bleef volgens analisten ‘robuust'. De autonome omzettoename bedroeg over heel 2009 4,4 procent. Een minder sterke groei dan het jaar ervoor, toen een stijging van 7,4 procent werd geschreven. In het vierde kwartaal bedroeg de groei 2,9 procent.

Onderzoeksbureau GfK verwacht dat de groei voor supermarkten in heel 2010 daalt naar 1,5 procent.Gerelateerde artikelen