VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toekomst van Saab blijft wazig

Het einde van het automerk Saab is nabij. Dat stelt Bob Lutz, vice-voorzitter van de raad van bestuur van General Motors (GM). Topman Mark Reuss van de GM-divisie Noord-Amerika zegt echter dat alle opties nog steeds worden bekeken. Intussen werken bieders nog hard aan hun financiering.

Met de tegenstrijdige uitspraken schept moederbedrijf General Motors niet bepaald meer duidelijkheid over de toekomst van Saab.

financieren bod
De Zweedse zakenman Lars Calstrom meldt maandag in de Zweedse krant Dagens Industrie dat hij met Genii Capital en Formule 1-baas Bernie Ecclestone nog hard werkt aan een volledig gefinancierd bod op Saab.

Volgens Carlstrom, die zegt contact te hebben gehad met GM, heeft hij tot begin van de week om een bod rond te krijgen. ‘Dat interpreteer ik als maandag tot en met woensdag, aldus Lars Carlstrom tegenover de krant.

Het doel is om een bod tussen de 500 miljoen SEK en 1 miljard SEK (71 miljoen dollar tot 143 miljoen dollar) gefinancierd te krijgen. Volgens bronnen van Dagens Industri is vrijdag 15 januari de laatst mogelijke dag voor een bod.

Eisen van GM aan bieders
Carlstrom noemt in de krant een aantal eisen die GM aan de bieders stelt. ‘We moeten garanderen dat we het bod rond krijgen zonder de lening van 4,2 miljard SEK van de European Investment Bank (EIB). Dat is een onvoorwaardelijke eis van GM', aldus Carlstrom, die daaraan toevoegde dat niemand weet of de lening zal worden verstrekt door de EIB.

Daarnaast heeft GM aangegeven dat een nieuwe eigenaar de verantwoordelijkheid voor Saab moet kunnen nemen op de lange termijn.

In totaal is een financiering nodig van 10 miljard SEK (1,4 miljard dollar).

Sterk bod van Spyker
Over het bod van Spyker op Saab zegt Carlstrom: ‘Ik ken bestuursvoorzitter Victor Muller goed en weet dat Spyker een sterk bod heeft gedaan waar GM moeilijk nee tegen zal kunnen zeggen.' De enige reden dat GM het eerste bod van Spyker heeft afgewezen, is volgens de Zweed dat het was gefinancierd door de Russische Antonov-familie.

‘Nu zijn de Russen vervangen door private investeerders uit Nederland', aldus Carlstrom tegenover de krant.

'Einde nabij'
Vice-voorzitter van de raad van bestuur van GM Bob Lutz zei maandag tegen de Zweedse omroep SVT niet te geloven in een toekomst voor Saab. ‘We hebben de startknop voor het afbouwproces in december ingedrukt en daarmee is het einde nabij'.

Saab heeft als onderdeel van GM jarenlang met verlies gedraaid en het Amerikaanse concern veel geld gekost. Volgens Lutz is de voortdurende discussie over het wel of niet verkopen van Saab een 'terreur' die afgelopen moet zijn.

‘Beter een einde aan de terreur, dan een terreur zonder einde', stelde de topman. Een toekomst van Saab bij het Nederlandse Spyker Cars, dat het Zweedse automerk wil inlijven lijkt daarmee verkeken.

Topman Mark Reuss van de GM-divisie Noord-Amerika blijft intussen volhouden dat GM alle opties voor het Zweedse dochterbedrijf nog openhoudt. ‘We proberen Saab nog steeds intact te houden voor een eventuele koper. We kijken naar alle biedingen die binnenkomen. Dat is op dit moment de status', zei hij maandag voorafgaand aan de autoshow in Detroit.

Eindspel
De bestuurder kon niet zeggen wanneer GM de knoop doorhakt over de toekomst van Saab. Vrijdag zei GM dat het doorgaat met het afbouwen van het personenwagenmerk Saab, maar dat het bedrijf nog wel kijkt naar drie overnamebiedingen. Daaronder is een derde bod van Spyker.

Lutz zei tegen de SVT echter: ‘Als iemand een beetje wil verdienen met Saab, dan moet je beginnen met heel veel geld in te brengen. Ik geloof niet in een toekomst voor Saab. ‘

De Zweedse vakbonden zijn woedend over de werkwijze van GM. De woordvoerders van de twee grootste werknemersorganisaties bij Saab zeggen net als Carlstrom dat Spyker een heel goed bod heeft gedaan. 
 Gerelateerde artikelen