VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Wessanen treft uitgekleed voedingsconcern aan

Een nieuwe strategie, een nieuwe topman en de verkoop van het grootste onderdeel. Aan dynamiek lijkt het Wessanen niet te ontbreken. Het is echter al de zoveelste nieuwe start van het voedingsconcern. Eerdere pogingen bleken weinig succesvol.

Wessanen heeft eindelijk haar strategie bepaald, maar verrassend is het niet. De focus komt te liggen op zowel biologische voeding als de snacks van de frozen foods tak in Europa, maar dat was al bekend.

Met een vertraging van enkele maanden heeft Wessanen ook een nieuwe topman gevonden. Piet Hein Merckens, afkomstig van Sara Lee, moet Wessanen uit het slop halen.

De 47-jarige Merckens leidt nu de koffie- en theeactiviteiten van het Amerikaanse Sara Lee en heeft ervaring met de markt voor consumentenproducten. Analisten roemen zijn snelle doorloop bij Sara Lee en Procter & Gamble.

Richting
De nieuwe topman mag meteen aan de bak om van Wessanen in Europa een koploper te maken op het gebied van biologische voeding. De kroketten van Beckers lijken daarbij een vreemde eend in de bijt.

Na het slepende conflict met voormalig bestuursvoorzitter Ad Veenhof en diens turbulente vertrek in februari afgelopen jaar, is het hoog tijd dat er meer richting komt in het bedrijf.

22 december 2009
 8 september 2009
 14 augustus 2009

Merckens moet Wessanen weer in goede banen leiden, nadat het Veenhof in vier jaar vol teleurstellende cijfers en omzet- en winstwaarschuwingen, niet lukte om een duidelijke strategische richting aan het bedrijf te geven.

28 oktober 2009 
23 april 2009

Verlieslatende uitverkoop
Interim-ceo Frans Koffrie, die sinds februari 2009 waarneemt, gaf al vast een voorzetje richting biologische voeding, maar hield zich vooral bezig met de uitverkoop van onderdelen van Wessanen.

Koffrie maakte in april bekend de Noord-Amerikaanse activiteiten, goed voor de helft van de totale omzet, af te willen stoten en zich te richten op de Europese kernactiviteiten.

Zo op het oog liep dat voorspoedig. De diepvriesactiviteiten in Italië (Righi) ging de deur uit, het Amerikaanse Liberty Richter ging de deur uit en als klap op de vuurpijl ging de grote Amerikaanse dochter Tree of Life nog net voor de Kerst over in andere handen.

Keerzijde is de belabberde opbrengst voor de afgestoten activiteiten. Neem Tree of Life. Deze Amerikaanse distributietak ging voor 133 miljoen euro over naar het Amerikaanse Kehe Food Distributors, wat een boekverlies betekende van liefst 50 miljoen euro.

Aandeelhouders van Wessanen mogen woensdag stemmen over de verlieslatende verkoop van TOL.

 29 juli 2009

Het door een boekhoudfraude geplaagde American Beverage Corp. (ABC) staat nog in de etalage en zou komend voorjaar worden afgestoten. Dat heeft het concern nu opgerekt tot 2011.

Kern
Wessanen Europe wordt de kern van het bedrijf. Bij dat onderdeel streeft Wessanen nu op de langere termijn naar een jaaromzet van ruim een miljard euro.

‘Sterke onderliggende trends, zoals de toenemende betrokkenheid van de gemiddelde consument, gezondheidsvoordelen en smaakbeleving zullen daarbij naar verwachting aanjagers zijn van de aanhoudende groei van de Europese markten voor biologische voedingsproducten', aldus het bedrijf.

De focus van frozen foods zal liggen op ‘revitalisering van het merk Beckers, omzetgroei en kostenbeheersing', meldt Wessanen.

Merckens zal op 1 april bij de directie van Wessanen Europe beginnen en op 1 juni als CEO van Wessanen aantreden. Koffrie keert dan terug in de Raad van Commissarissen. De benoeming van Merckens komt aan de orde tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 14 april.

Het is voor Wessanen te hopen dat de aankondiging van een nieuwe start dit keer ook daadwerkelijk resulteert in en nieuwe start. Na de gedwongen uitverkoop moet het concern snel zijn levensvatbaarheid tonen.Gerelateerde artikelen