VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spyker schiet omhoog op beurs na geruchten over overname Saab

Het aandeel Spyker noteert maandagmiddag tot 80 procent hoger, in reactie op berichten in de Zweedse media dat de overname van Saab zo goed als rond is.

Daarbij zou investeerder Marcel Boekhoorn een rol spelen. Volgens de Zweedse website heeft Boekhoorn zijn investering in Spyker opgeschroefd en zijn daarmee de Russische investeerders Antonov uit beeld bij de overname. 

Persconferentie General Motors
Moederbedrijf General Motors (GM) heeft voor maandag om half zes Nederlandse tijd een persconferentie aangekondigd, om een update te geven over de bedrijfsactiviteiten van GM.

Spyker-topman Victor Muller liet aan het ANP weten dat hij in Zweden zit, maar had verder geen commentaar.

Volgens de Zweedse televisie zal Spyker later vanmiddag aankondigen dat het bedrijf het verlieslijdende Zweede automerk Saab gaat kopen van het Amerikaanse moederconcern General Motors.

De Zweedse televisie, die geen nadere bronnen noemde, meldt dat Spyker de deal vanmiddag aankondigt op een persconferentie.

'Lening rond'
Volgens de Zweedse publieke omroep SVT heeft de Europese Investeringsbank (EIB) ja gezegd tegen een lening die nodig is om Saab te laten overleven en heeft de Zweedse overheid daarvoor het groene licht gegeven. De regering komt volgens de omroep maandagmiddag bijeen in een extra vergadering om te besluiten borg te staan voor de lening.

Volgens het Amerikaanse persbureau heeft Spyker ongeveer 500 miljoen dollar (bijna 354 miljoen euro) geboden voor Saab, waarvan 325 miljoen in preferente aandelen en ongeveer 75 miljoen in contanten.

Uitgebreide onderhandelingen
Spyker-topman Victor Muller heeft de afgelopen drie dagen uitgebreid onderhandeld met vertegenwoordiger van General Motors in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zakenkrant meldde in het weekeinde al dat een akkoord dichtbij zou zijn, maar Muller wilde op dat bericht niet reageren.

De gesprekken van de afgelopen dagen werden niet gehouden in de stad Trollhättan, thuisbasis van Saab, maar in de hoofdstad Stockholm. Zweedse economische analisten vermoeden dat de onderhandelingen zijn verplaatst om eventueel hulp te vragen aan de Zweedse regering bij het verkrijgen van de kredieten van de Europese Investeringsbank (EIB).

Sommige analisten vermoeden dat de gesprekken ook gaan over hoe Saab uit de structuur van GM kan worden gehaald en weer op eigen benen kan worden gezet.

Spyker-directeur Victor Muller vertelde in december al dat hij Saab als los Zweeds bedrijf wil laten opereren, naast
zijn Nederlandse sportwagenfabriek.

Rond 15.00 uur 66 procent hoger op euro 3,60.Gerelateerde artikelen