VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spyker-topman Victor Muller stomverbaasd: 'het is gelukt'

Het is een opmerkelijke deal, waarvan velen dachten dat ie niet zou slagen: de kleine bolideouwer Spyker verschalkt het vele malen grotere Saab van General Motors.

Nadat maandag de koers van Spyker al tot 80 procent opliep op overnamespeculaties, legde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdagmiddag de handel in het aandeel stil in afwachting van een persbericht van Spyker.

Dat verscheen dinsdagavond, nadat ook General motors met een verklaring kwam.

'Ik ben stomverbaasd hier te staan. dat het gelukt is', zei bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker later op de avond tijdens een ingelaste persconferentie. 'Ik heb de afgelopen vijf dagen maximaal 15 uur geslapen.'

Muller gaf eerder al aan dat de transactie bijzonder gecompliceerd is en dat het niet voor niks is dat de onderhandelingen zo lang duren. Het bleef lang onduidelijk of de overname zou lukken.

Winstgevend binnen paar jaar
De Spyker-topman is van plan om Saab te herbouwen en binnen een paar jaar winstgevend te maken. "Saab is een icoon. Wat we aan het merk kunnen toevoegen is ondernemerschap en doorzettingsvermogen", zei Muller. De ceo verwacht dat in de niet al te verre toekomst de productie meer dan 100.000 auto's zal zijn, wat volgens Muller betekent dat de winstgevendheid van Saab verzekerd wordt.

Spyker zal nu verder gaan onder de nieuwe naam Saab Spyker Automobiles en Saab wordt een dochtermaatschappij. Spyker blijft beursgenoteerd in Nederland, aldus de ceo.

Onverwacht
Met de uitkomst van dinsdag is een onverwachte en vooraf onwaarschijnlijke geachte overname bewaarheid geworden.

Moederbedrijf General Motors had de ontmanteling van Saab al ingezet. Die is per direct stopgezet.

Scepsis
Op de overname wordt wereldwijd met gemengde gevoelens gereageerd. Van blijdschap in Zweden over behoud van werkgelegenheid en onder Saab-fanaten over de redding van het automerk, tot scepsis onder onder meer analisten.

Want kan het kleine Spyker voor elkaar krijgen wat het grote GM niet lukte: Saab winstgevend maken.

Een Britse analist noemt de toekomst van Saab . 'Spyker heeft Saab voor nu gered, maar ze hebben nog steeds te kampen met de onderliggende problemen bij het bedrijf, zoals gebrek aan schaalgrootte en winst.

Tegenstellingen
De tegenstellingen tussen de twee zijn bovendien groot. Waar Saab een degelijk, solide imago heeft, is Spyker van de flitsende exclusieve bolides en het handwerk.

Spyker bouwt zijn ongeveer 200.000 euro kostende modellen met ruim 110 werknemers. Aan de lopende band van Saab staan 3.400 personeelsleden. Spyker verkocht afgelopen jaar nog geen 50 auto's wereldwijd. Saab 40.000.

In het al lange tijd niet winstgevend zijn, lijkt de grootste overeenkomst van de twee autobouwers te schuilen. Plus het gegeven dat beide in een nichemarkt opereren.


De deal
Spyker Cars betaalt moederbedrijf General Motors (GM) 74 miljoen dollar (52,5 miljoen euro) in contanten voor Saab. Daarbovenop krijgt GM preferente aandelen ter waarde van 326 miljoen dollar in Saab. Dat brengt de overnamesom op 400 miljoen dollar.

De aflosbare preferente aandelen vertegenwoordigen een stemrecht van minder dan 1 procent. Het dividend op deze aandelen zal oplopen tot 12 procent vanaf januari 2014.

Het bedrag in contanten wordt in twee keer betaald. De eerste betaling van 50 miljoen dollar heeft plaats zodra de transactie rond is. "Dat is naar verwachting op of voor 15 februari 2010'', meldt Spyker. De tweede betaling van 24 miljoen dollar wordt op 15 juli van dit jaar gedaan.

Staatsgarantie
De Zweedse overheid verstrekt een staatsgarantie op de lening van 400 miljoen dollar, die Spyker heeft aangevraagd bij de Europese Investeringsbank (EIB) voor het nieuw te vormen bedrijf. Dat meldde dinsdagavond de Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson.

De garantie was voor Spyker naar verluidt cruciaal bij het sluiten van de overeenkomst met General Motors voor de overname van Saab. De EIB en de Europese Commissie buigen zich momenteel nog over de aangevraagde lening, aldus Olofsson.

Financiering
Om de overname verder te financieren heeft Spyker een kredietfaciliteit van 150 miljoen euro afgesloten met GEM Global Yield Fund Limited voor een periode van drie jaar. Volgens de afspraken mag Spyker aandelen uitgeven aan GEM tegen 90 procent van  de gemiddelde koers over een periode van vijftien dagen, nadat het zijn voornemen kenbaar heeft gemaakt.

GEM heeft voor een periode van vijf jaar warrants gekregen op 1.570.000 gewone aandelen Spyker tegen een uitoefenprijs van 4 euro. Opvallend aan de overname van Saab is dat Muller de Russische grootaandeelhouder in Spyker, Vladimir Antonov, uitkoopt wanneer de deal doorgaat. De Rus stapte twee jaar geleden in Spyker toen het bedrijf dringend geld nodig had.

Zelfstandig
Om Saab als zelfstandig bedrijf buiten GM te laten opereren wil Spyker ook het Britse distributie-, marketing- en verkoopbedrijf Saab Great Britain overnemen. Dat is in handen van General Motors UK.

Spyker belegt "zo snel als praktisch mogelijk is'' een aandeelhoudersvergadering om de overeenkomst voor te leggen aan de aandeelhouders. Op die vergadering zal Spyker ook goedkeuring vragen om de naam van het bedrijf te veranderen in Saab Spyker Automobiles.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen