VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Huidige aandeelhouders Spyker lopen meeste risico bij overname Saab

Spyker koopt Saab van General Motors (GM) voor 74 miljoen dollar in contanten. Door de omvang van de bijkomende financieringselementen is het een uitermate riskante overname, die op termijn kan leiden tot het bijdrukken van grote hoeveelheden aandelen.

GM krijgt voor 326 miljoen dollar preferente aandelen die aanvankelijk 6 procent (vanaf januari 2012) per jaar kosten. Dit percentage loopt echter op tot 12 procent vanaf juli 2014. Deze aandelen moeten eind 2016 worden afgelost.

Daarbovenop krijgt de onderneming een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. Ook deze lening zal een stevige rentelast met zich meebrengen.

Ten derde is er de ‘back-up' financiering van 150 miljoen euro met GEM Global Yield Fund Limited voor 3 jaar. Spyker heeft de mogelijkheid om op het moment dat zij dat wenst deze faciliteit om te zetten in nieuwe aandelen tegen 90 procent van de gemiddelde beurskoers over een periode van 15 dagen vanaf het moment dat Spyker daartoe besluit.

Daarnaast krijgt GEM het recht om 1.570.000 aandelen Spyker te kopen voor 4 euro per aandeel door middel van warrants met een looptijd van 5 jaar. GEM was in Nederland eerder actief bij navigatiekaartenmaker AND en het inmiddels failliete Nedfield.

Buitengewoon riskant
Deze drie elementen maken de overname van het verlieslatende Saab door het eveneens verlieslatende Spyker buitengewoon riskant. Er staan op dit moment 15,8 miljoen aandelen Spyker uit. Bij de huidige beurskoers (6 euro) is de beurswaarde ondanks de recente koersstijging minder dan 100 miljoen euro.

Als Spyker er niet in slaagt Saab snel operationeel zeer winstgevend te krijgen, is de verwachting gerechtvaardigd dat een aanzienlijk deel van bovenstaande financieringsconstructies zal worden omgezet in nieuw uit te geven aandelen. In dat geval zal de verwatering voor de huidige aandeelhouders Spyker enorm zijn.

Victor Muller
Opvallend is de rol die Victor Muller voor zichzelf heeft gecreëerd. Zo neemt hij via zijn investeringsvehikel Tenaci het aandelenpakket van 29,34 procent over van Spyker's president-commissaris en financier Vladimir Antonov. Daarnaast had Muller via zijn andere bv Helvetia al 14,44 procent in Spyker.

Ook verstrekt Tenaci twee leningen ter grootte van 25 miljoen dollar en 57 miljoen euro. Deze laatste dient om Antonovs converteerbare obligatie over te nemen. Muller verkrijgt daarmee het recht om nog eens 9,5 miljoen euro te converteren tegen een conversieprijs van 4 euro per aandeel.

Spyker op de beurs
Het aandeel Spyker kwam op 27 mei 2004 voor 15,50 euro naar de Amsterdamse beurs. Na een dollemansrit, waarbij in 2006 even boven de 22 euro werd genoteerd, was er van die investering tot voor kort nog maar anderhalve euro over. Dividend is nooit uitgekeerd.

Nu is de koers opgeveerd. Deze opleving is voor een groot deel gebaseerd op hoop. Victor Muller bewees in het verleden al (bij kledingmerk McGregor) dat hij merken met en stoffig imago weer tot leven kan wekken. Bij Saab zou dat wederom kunnen lukken, maar het risico van deze overname is groot.

Spyker blijft speculatief
De omzetten en winstmarges in de auto-industrie staan al jaren onder druk. Er is een kans dat het Spyker, dat zelf al jaren verliesgevend is, gaat lukken wat General Motors in 20 jaar niet voor elkaar kreeg: Saab winstgevend maken.
 
Hoe groot die kans is moet iedere belegger voor zichzelf inschatten. Nadere details over de financieringsvoorwaarden spelen daarbij ook nog een rol. Bij het definitief sluiten van de overeenkomsten moet daarover meer bekend worden. Spyker was al een zeer speculatief aandeel, en is dat nu in nog sterkere mateGerelateerde artikelen