VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen opheldering over mogelijke beursexit van Simac

Er hangt nog altijd een waas rond de plannen van ICT-dienstverlener Simac om het bedrijf van de beurs te halen. Met name over de intenties van grootaandeelhouder Simal tasten beleggers in het duister.

De VEB heeft beide partijen om opheldering gevraagd.Grootaandeelhouder Simal Beheer bracht in april 2009 een bod uit op automatiseerder Simac Techniek van 1,75 euro per aandeel. Simal, dat 47 procent van de aandelen Simac bezit, was van plan het bedrijf door middel van een overname van de beurs te halen.

Bod te laag
Minderheidsaandeelhouders waren tijdens de aandeelhoudersvergadering van 22 april overduidelijk: het bod is te laag. Zij gaven te kennen hun stukken niet aan te zullen melden.

Simal Beheer zag daarop een maand na de aandeelhoudersvergadering officieel af van het bod op Simac. De grootaandeelhouder noemde de 1,75 euro per aandeel een 'faire' waardering van het bedrijf en wilde daarom de biedprijs .

Beursexit
Bij het terugtrekken van het bod, liet de grootaandeelhouder weten dat het zijn betrokkenheid bij Simac hoe dan ook verder wil uitbreiden en intensiveren.

Hiervoor gaf het aan te overwegen gewone aandelen Simac op de markt te kopen. Tot nu toe zijn op de website van de AFM echter geen meldingen aangetroffen dat het belang is uitgebreid.

Simal en Simac meldden ook dat zij van mening zijn dat het bedrijf ‘op termijn' niet gebaat is bij een beursnotering, onder andere vanwege de dominante zeggenschapspositie van grootaandeelhouder Simal.

Dikke vinger in de pap
Deze entiteit wordt via de Stichting Administratiekantoor Simal Beheer gecontroleerd door de bestuursvoorzitter van Simac, Eric van Schagen.

Blijkens het AFM register houdt Simal op dit moment 80,54 procent van de stemrechten in Simac, via een belang van 47 procent van de gewone geplaatste aandelen en via (cumulatief) preferente aandelen.

Opvallende koersbeweging
Sinds Van Schagen min of meer aangaf zijn zinnen toch te hebben gezet op een groter belang in Simac, beweegt de koers binnen de bandbreedte 1,75 euro tot 1,80 euro. Niet uitgesloten is dat Van Schagen doelbewust de koers rond de 1,75 euro houdt.

Het aandeel van het ICT-bedrijf maakte de dag voor het bod al . Dat was op de vrijdag, ruim voordat Simac de markt op maandagmiddag rond twee uur op de hoogte stelde van een aanstaand bod

Onduidelijkheid in markt
De VEB constateert onder andere op basis van berichten van meerdere minderheidsaandeelhouders Simac dat er in de markt veel onduidelijkheid bestaat ten aanzien van Simac en de intenties van grootaandeelhouder Simal in het bijzonder.

Dat iedereen de ontwikkelingen onduidelijk vindt, is het enige dat in deze zaak helder is. Hoog tijd dat Simac en Simal nu snel opheldering verschaffen.Gerelateerde artikelen