VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 april 2013

Beleggers botsen met Simac over rol grootaandeelhouder

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers in Simac zien de nauwe banden tussen bedrijf en controlerend aandeelhouder Simal Beheer met argusogen aan. Het bedrijf hoorde de bezwaren stoïcijns aan. Verbetering lijkt niet op komst.

Dat bleek tijdens de vijf uur durende jaarlijkse bijeenkomst met beleggers van het Veldhovense ict-bedrijf.

Simac is genoteerd aan de lokale markt van Euronext Amsterdam en heeft een beurswaarde van zo'n 31,5 miljoen euro.

Directe aanleiding voor de -bij tijd en wijle verhitte discussie was een brief die twee kleine aandeelhouders, samen goed voor ongeveer 1 procent van de aandelen, hadden gestuurd aan bestuursvoorzitter Eric van Schagen en president-commissaris Abel Slippens.

Verstrengeling
Kernboodschap daarvan was dat de innige verstrengeling tussen controlerend aandeelhouder Simal Beheer en het beursfonds de beurskoers van Simac onnodig laag hield.

Zij wilden daarom dat het bestuur Simac van de beurs zou halen of verkopen, of dat de grootaandeelhouder zijn belang zou afbouwen tot minder dan 50 procent.

Simal Beheer heeft via gewone aandelen (60 procent) en (cumulatief) preferente aandelen 85,4 procent van alle stemrechten in handen. Bestuurder van die stichting is Simac-topman Van Schagen.

De banden tussen het bedrijf en de aandeelhoudersstichting zijn sterk. Zo ontving een Simal-bestuurder in 2012, net als in 2011, 30 duizend euro vanwege niet nader gespecificeerde ‘voor Simac verrichte werkzaamheden'.

Ook blijkt uit het jaarverslag van het automatiseringsbedrijf dat Simac bedrijfspanden huurt van Simal en dat Simac vorig jaar aan Simal een vijfjarige lening verstrekte tegen een rente van vier procent vanwege een ‘ingrijpende verbouwing' van het hoofdkantoor. Dat pand is eigendom van de controlerend aandeelhouder.

Niet zuiver
Beleggers uitten vooral twijfels bij die nieuwe lening. Uit cijfers gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel blijkt dat Simal over voldoende eigen vermogen beschikt om de verbouwing zelf te financieren.

Bovendien had Van Schagen juist gezegd dat een sterke kaspositie van groot belang is voor Simac. Dat maakt die leningsafspraak niet helemaal zuiver.

Commissarissen hadden in het jaarverslag laten optekenen dat ‘alle transacties en overeenkomsten met Simal Beheer vooraf ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van commissarissen'.

De lening had op hun fiat kunnen rekenen, maar pas ‘enkele weken geleden' drong het besef bij de toezichthouders alsnog door dat het krediet niet in het belang van Simac was. Nog dit jaar moet Simal het geld terugstorten.

Toch geen cumulatief preferente aandelen
Behalve de zakelijke banden stelden beleggers ook de kapitaalstructuur van Simac aan de orde.

Zo heeft Simal behalve een meerderheid van de gewone aandelen ook als enige partij alle preferente en cumulatief preferente aandelen (cumprefs) in bezit.

Bij die cumprefs kan Simac feitelijk niet om de dividendverplichtingen heen. Als het bedrijf het dividend een jaar uitstelt, dan moet dat het volgend jaar alsnog worden betaald.

Vanwege die vaststaande dividenduitkering hadden de cumprefs volgens beleggers meer weg van vreemd vermogen (met vast rentepercentage, red.) dan van eigen vermogen zoals Simac de preferente aandelen in haar boeken heeft opgenomen.

Tot dit jaar ontkende Simac, maar tijdens de aandeelhoudersvergadering zei Slippens plotseling dat het cumulatieve karakter aan die stukken al in 2006 was ontnomen. Jaarverslagen vanaf 2006 maken van die verschuiving geen melding.

Ook over 2012 maakt Simac op de cumprefs zes procent dividend over. De winstuitkering op de gewone aandelen ging omlaag van 10 naar vijf eurocent.

De bedrijfswinst kelderde in 2012 34 procent tot drie miljoen euro bij een omzet van 167 miljoen euro, zeven procent meer dan in 2011.


Gerelateerde artikelen

Commissarissen Simac leveren bedrijf makkelijk uit aan bevriend Simal
07-12-2013

Familievehikel en grootaandeelhouder Simal Beheer wil het beursgenoteerde …

Lees verder

Grootaandeelhouder van Simac wil dan toch het hele bedrijf hebben
12-09-2013

Jarenlang hebben beleggers er bij de grootaandeelhouder van Simac op a…

Lees verder

Beursexit Simac nog ver weg nu winst en koers verder stijgen
16-02-2011

ICT-bedrijf Simac heeft het afgelopen jaar de nettowinst met liefst 75 proc…

Lees verder

ICT-bedrijf Simac ontkracht overnameplannen grootaandeelhouder
20-01-2011

Volgens topman Eric van Schagen van ICT-bedrijf Simac zou Simal, de houdste…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}