VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursexit Simac nog ver weg nu winst en koers verder stijgen

ICT-bedrijf Simac heeft het afgelopen jaar de nettowinst met liefst 75 procent opgevoerd tot een recordniveau. Voor de oprichtersfamilie Van Schagen nog geen reden het belang in Simac verder uit te breiden.

Dat is het verhaal van de familie Van Schagen als het om ICT-fonds Simac gaat. Simal, de holding van de familie Van Schagen, bezit momenteel 60,1 procent van de gewone aandelen en via preferente en cum preferente aandelen 85,3 procent van de zeggenschap.

Simal vindt de kosten van de beursnotering te hoog en juist vanwege het grote belang van Simal biedt de notering volgens de houdstermaatschappij te weinig toegevoegde waarde.

Meer dan het huidige aandelenbelang lijkt er voorlopig niet in te zitten. De huidige beurskoers van iets meer dan 3 euro vindt de familie te hoog en dat geldt al vanaf het niveau van circa 2,06 euro dat afgelopen zomer op de borden stond.

Sinds 15 augustus vorig jaar heeft de familie Van Schagen niet meer bijgekocht. CEO Eric van Schagen: "Simal heeft de bank opdracht gegeven stukken bij te kopen maar blijkbaar gaf de beurskoers daar geen aanleiding voor."

Uiteindelijk misschien niet zo slim omdat de winst per aandeel het afgelopen jaar is verdubbeld. De huidige koers verdisconteert 11,5 keer de behaalde winst per gewoon aandeel over het afgelopen jaar. Dat is nog niet overdreven hoog, maar we spreken wel over een recordwinst.

In eigen vingers gesneden
Goed mogelijk dat Simal zichzelf in de vingers heeft gesneden door telkens kenbaar te maken dat het zijn belang via de beurs verder wil uitbreiden en dat het de onderneming eigenlijk van de beurs wil plukken. Beleggers hebben daardoor mogelijk al een soort overnamepremie in het aandeel geblazen.

Een kleine twee jaar geleden wilde Simal nog een bod uitbrengen van destijds 1,75 euro per aandeel, maar verschillende aandeelhouders vonden die prijs te laag. Vorige maand leek het even in de markt was, maar de familie ontkende daar een rol in te spelen.

Winst fors omhoog
Intussen gaat het bedrijfsmatig de goede kant op met het bedrijf uit Veldhoven, dat vooral actief is op het gebied van ICT-infrastructuren (bedrijfsnetwerken) en ICT-applicaties.

Op een beperkte omzetstijging van 4,2 procent tot 137,9 miljoen euro werd een nettowinst behaald van 4,45 miljoen euro, tegen nog 2,56 miljoen euro over 2009.

Na aftrek van een ongewijzigd preferent en cumulatief preferent dividend resteert een winst voor gewone aandelen van 3,85 miljoen euro, gelijk aan 0,26 euro per aandeel. Dat impliceert een verdubbeling.

Het bedrijf profiteerde over de volle breedte van de economische opleving. Het feit dat de portefeuille goed gevuld is met meerjarige contracten zorgt voor meer stabiliteit in de resultaten. Simac stelt een dividend voor van 8 cent op de gewone aandelen. Ook dat is het dubbele ten opzichte van het jaar ervoor.

Verwachtingen
Over de verwachtingen voor de winst dit jaar doet CEO Eric van Schagen, zoon van oprichter Mac, geen concrete uitspraken."Wij verwachten dat 2011 een positief verloop zal hebben, in lijn met 2010. Van Schagen ligt toe dat er goede hoop is het recordniveau van 2010 vast te houden en het liefst nog wat beter te doen natuurlijk.

De orderportefeuille is echter te kort om langer dan een halfjaar vooruit te kijken. In ieder geval staat de familie niet te springen om op dit koersniveau bij te kopen en dat zegt wellicht beleggers ook wel wat over de verwachte winstontwikkeling en de waardering van het aandeel.
Gerelateerde artikelen