VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorzichtig Sligro bezuinigt verder

Solide, maar voorzichtig. Dat typeert groothandelaar en supermarktbedrijf Sligro Food Group donderdag bij de presentatie van de cijfers over heel 2009. En dat kon beleggers na de gouden bergen van ASML, Philips, Ahold en KPN niet bekoren. Het aandeel leverde 1,8 procent in.

Dat terwijl Sligro bekend maakte een verhoogd ‘jubileumdividend' van 1 euro per aandeel in contanten uit te keren, omdat de onderneming dit jaar 75 jaar bestaat. In 2008 was het (keuze)dividend 0,65 euro.

Slecht gaat het ook niet met de Sligro. Het bedrijf behaalde in 2009 een 4,2 procent hogere winst. In januari had het concern de omzetcijfers al bekendgemaakt. In totaal bedroegen de inkomsten 2,26 miljard euro. De autonome omzetgroei was 5,1 procent.

Onder de streep bleef 74 miljoen euro over. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 98 miljoen euro.

"In uitdagende marktomstandigheden heeft Sligro de groei in beide segmenten van de markt overtroffen en tegelijkertijd de hoogste nettowinst ooit weten te realiseren'', zei topman Koen Slippens in een toelichting op de cijfers.

Voorzichtig
Desondanks bleef Slippens voorzichtig over 2010. "In totaliteit vinden we de huidige marktontwikkelingen te onzeker om concrete uitspraken te doen over de te verwachten resultaten", zei hij.

Wel gaat Sligro ervan uit dat zowel de groothandelstak als de supermarktdivisie het in 2010 beter zullen doen dan de markt. Verder snijden in de kosten moet daarvoor zorgen. Voor de markt wordt uitgegaan van een ‘zeer bescheiden' groei bij supermarkten en ‘stabilisatie' in de foodservicemarkt (groothandel), zei Slippens.

In de groothandelstak wist marktleider Sligro in 2009 haar positie nog te verstevigen met een groei van 0,7 procent tot 17,4 procent. De tak is met een bedrijfsresultaat van 93 miljoen euro de grootste divisie van Sligro.

Meer snijden
Om komend jaar beter zaken te doen in deze voor Sligro belangrijke markt, kondigt het concern aanvullende kostenbesparingen aan. Zo gaat het de bezorgactiviteiten in Amsterdam concentreren op één locatie, van zes nu. Vanuit de nieuwe plek wordt heel Noord-Holland bevoorraad.

Het project, dat 400 medewerkers treft, zorgt voor een afschrijving van in totaal 5 miljoen euro op activa in 2010 en 2011.

In 2009 zorgden de bezuinigingen bij Sligro ervoor dat de supermarkttak, met de formules EM-Té en Golff, een negatief bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar van 2009 omboog in een positief resultaat in het laatste halfjaar.
De tak droeg voor 5,5 miljoen euro bij aan het bedrijfsresultaat, tegen 3,8 miljoen euro in 2008.

En de reorganisatie is nog gaande. Sligro is in gesprek met de veelal zelfstandige ondernemers van de Golff-supermarkten over samenvoeging van formules.
Gerelateerde artikelen