VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groei in opkomende markten kan Unilever door recessie helpen

Unilever-topman Paul Polman heeft gedaan wat hij bij zijn aantreden begin 2009 aankondigde: meer volume gerealiseerd. Ook de marge is omhooggegaan. Maar hoeveel geld moet de voedingsmiddelen- en wasmiddelenproducent nog investeren in marketing en het verlagen van de prijzen om dit ook in 2010 voor elkaar te krijgen?

De groei in opkomende landen lijkt de beste hulp voor het bedrijf dat onder de recessie lijdt.

Tot nu toe houdt Unilever het hoofd aardig boven water. In 2009 verkocht het bedrijf voor 39,82 miljard euro aan producten, 1,7 procent minder dan een jaar eerder. Een relatief beperkte daling, aangezien de economische omstandigheden consumenten het afgelopen jaar richting huismerken joeg.


Die verschuiving hakt er in voor een bedrijf dat alleen A-merken als Ola, Dove en Knorr verkoopt. Mede dankzij gedaalde grondstofprijzen kon Unilever zijn prijzen verlagen en steeg de operationele marge met een procentpunt. 

Door een stevige inzet op marketing, in combinatie met de lagere prijzen, pareerde Unilever de recessie en wist het zelfs zijn marktaandeel een beetje te vergroten.

Omstandigheden zwaar
Maar voor hoe lang? De kosten voor het realiseren van de groei in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld erg hoog geweest.

Om het onderliggende volume van de verkopen in het vierde kwartaal met 1,8 procent te laten stijgen, moest Unilever de gemiddelde verkoopprijzen met 3,1 procent laten dalen en 2,4 procent van de omzet extra aan advertenties en promotie-acties uitgeven. De omzet in geld, inclusief valuta-effecten, daalde in het vierde kwartaal met 4,8 procent tot 9,66 miljard euro, ondanks een volumegroei van 5 procent.

Druk houdt aan
Polman gaf donderdag bij de presentatie van de cijfers aan te verwachten dat de druk op de consumentenbestedingen in 2010 aanhoudt en bovendien de concurrentie scherper wordt.

Die ontwikkeling wil hij te lijf gaan door de ingeslagen weg voort te zetten. ‘We blijven focussen op volumegroei, verbetering van de operationele marges en een sterke kasstroom', aldus Polman.

De vraag is of dat genoeg is. De operationele kasstroom ging in 2009 wel met 1,4 miljard euro omhoog, door minder investeringen in netto werkkapitaal. Dit ondanks een storting van een half miljard in de pensioenpot.

Verkopen opkomende landen omhoog 
Maar waar Unilever het in thuismarkt West-Europa zwaar heeft en veel moet investeren om de verkopen op peil te houden, gaat het in de opkomende landen een stuk soepeler. Het concern heeft hier een grotere aanwezigheid dan zijn concurrenten.

Met name in Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika wist Unilever meer producten aan de man te brengen. De omzet steeg hier met 7,4 procent en de operationele marge kon opgeschroefd worden.

Ter vergelijking: in West-Europa gingen de volumes achteruit en nam de omzet met 4,2 procent af. De operationele marge daalde ook. Bovendien daalden de prijzen hier het sterkst.

'Nette groei'
Het verschil met de opkomende landen is dat daar geen hypotheekcrisis en te hoog schuldenniveau heersen, zei Polman vorige week tijdens een bijeenkomst in Saudi Arabië.

‘In de VS en Europa kunnen we ons opmaken voor een lang en traag herstel. De opkomende markten, zoals India, China, Indonesié en Vietnam blijven netjes groeien', aldus Polman.

De bestuursvoorzitter verwacht bijvoorbeeld in Saudi Arabië een verdrievoudiging van de omzet naar 4 miljard euro, maar meldt niet op welke termijn. In China denkt Unilever een jaarlijkse omzetstijging van minimaal 15 procent te kunnen realiseren.

Donkere wolk
Naast de goede vooruitzichtenin opkomende landen, heeft Unilever nog steeds de donkere wolk van mogelijke prijsafspraken voor wasmiddelen in Europa boven het hoofd hangen. In 2008 deed de Europese mededingingsautoriteit een inval bij kantoren van Unilever in Nederland in het kader van een onderzoek naar mogelijke kartelvorming onder wasmiddelfabrikanten.

Ook in Italië en Frankrijk ligt dit op de loer.

Unilever heeft in 2009 geen voorziening genomen voor een eventuele schadepost. Als blijkt dat inderdaad de regels voor kartelvorming zijn geschonden, kunnen boetes volgen oplopend tot maximaal 10 procent van de omzet over de jaren waarin zij fout zaten.

Eerder legde de Duitse mededingingsautoriteit Unilever, Henkel en Sara Lee boetes op van in totaal 37 miljoen euro voor het maken van prijsafspraken over verzorgingsproducten als tandpasta, afwasmiddel en shampoo. Dit zou eind 2005, begin 2006 tot prijsverhogingen van zo'n 5 procent hebben geleid.




Gerelateerde artikelen