VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

EU geeft toestemming voor Zweedse staatsgarantie Spyker-financiering

Spyker krijgt opnieuw steun om Saab rendabel te maken. De garantie van de Zweedse overheid voor een lening van 400 miljoen euro is goedgekeurd door de Europese Commissie.

De goedkeuring zal een zijn voor Spyker-topman Victor Muller, die het kapitaal gebruikt voor de uitvoering van het businessplan van Saab. Daarvoor is 1 miljard euro nodig.

De Zweedse autofabrikant wil 400 miljoen euro lenen van de EIB. Dat geld wordt gebruikt voor een investeringsproject dat het brandstofrendement en de veiligheid van de auto's van Saab moet verbeteren.


Als de Zweedse staat de garantie niet had mogen verstekken, had Muller een flink financieringsgat gehad. De topman moet ook nog voor juli dit jaar 24 miljoen dollar bij elkaar sprokkelen voor de overnamesom aan GM.

Geen buitensporige concurrentieverstoringen
Volgens eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes leidt de Zweedse overheidsgarantie echter niet tot buitensporige concurrentieverstoringen, zo meldt zij maandag.

Brussel had al eerder gezegd dat in elk geval een kleine 20 procent van deze steun in orde was. Daarvoor betaalt Saab een premie van 12,48 procent, en dat is marktconform, aldus Brussel.

Voor de resterende 82,8 procent geldt dat Saab voldoende vergoeding betaalt, en ook de Zweedse staat voldoende zekerheid biedt, blijkt uit de verklaring van Kroes.

Het kleine Nederlandse Spyker Cars sloot eind januari een overeenkomst met eigenaar General Motors (GM) om Saab Automobiles te kopen.

LEES MEER:Gerelateerde artikelen