VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goed presterend Crucell stelt teleur met terughoudende vooruitblik

Een positieve verrassing met een onbestemde nasmaak. Zo zijn de vandaag gepresenteerde resultaten en verwachtingen van biotech-bedrijf Crucell misschien nog het beste te typeren.

Het Leidse bedrijf verkocht aanmerkelijk meer vaccins dan gedacht in de laatste drie maanden van 2009 en deed dit met een brutomarge van 47 procent.

 20092008%
Nettowinst    23,9 mln euro  14,3 mln euro  68%
Operationele winst 39 mln euro 7,4 mln euro 425%
Omzet  358 mln euro  283,3 mln euro  26%
Verkoop van vaccins 304,4 mln euro  225,5 mln euro  35%

De vooruitzichten voor 2010 zijn behoudend. Crucell-topman Ronald Brus liet weten ook dit jaar te sturen op een sterke kasstroom, maar stelde beleggers geen verdere groei in inkomsten en opbrengsten in het vooruitzicht. Groei wordt ingeruild voor hogere onderzoeksbudgetten. De investeringen in onderzoek gaan met een derde omhoog.


Teleurstelling

De behoudende doelstelling kan toch wel een teleurstelling voor beleggers worden genoemd. Een half jaar geleden, tijdens de , was er nog sprake van een vibrerend enthousiasme over de prestaties van Crucell bij bestuursvoorzitter Brus. Een paar weken later moesten er rode cijfers worden gerapporteerd over het . Beleggers reageerden teleurgesteld.

Wellicht dat die ervaring Crucell wat voorzichtiger heeft gemaakt in zijn vooruitzichten voor 2010. Daar komt bij dat het biotechbedrijf een nieuwe financiële man aan boord heeft. Deze Floris Waller heeft een harde leerschool gehad bij Corporate Express waar in zijn tijd de nodige winstwaarschuwingen afgegeven moesten worden.

Hoogtepunten niet toegelicht
Terughoudendheid is er in elk geval bij de berichten rond de met de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) en de verkoop van stermedicijn Quinvaxem, een combinatiemiddel van vijf vaccins tegen kinderziekten, dat Crucell levert aan ontwikkelingslanden.

J&J stelde Crucell in de tweede helft van 2009 ruim 300 miljoen euro beschikbaar in ruil voor een belang van 18 procent in Crucell.

Johnson & Johnson
De deal die in september werd gesloten, staat in de cijferrapportage aan kop in het rijtje ‘Business Highlights van 2009' en wordt door Brus de belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar genoemd.

Maar al sinds september tasten beleggers in het duister over wat precies met de nieuwe middelen gebeurt. Duidelijk is inmiddels dat meer geïnvesteerd wordt in onderzoek, maar met de stijging van 30 procent ten opzichte van de 70 miljoen euro die hier in 2009 aan werd uitgegeven, is ook duidelijk dat er voldoende kapitaal over blijft voor andere zaken.

Zoals overnames en productontwikkeling. Het enige dat Brus hierover zegt, is dat de miljoenen van J&J de ontwikkeling van de huidige producten verder kan aanzwengelen en uitbreiden en dat als het bedrijf op overnamepad gaat, dit producten moet opleveren die dichtbij de markt liggen en winstgevend zijn.

Quinvaxem
De stijging van het aantal verkocht vaccins was in 2009 vooral te danken aan grotere verkopen van Quinvaxem. Hoewel uitstel van de levering van het stervaccin in het tweede en derde kwartaal van 2009 de score naar het laatste kwartaal van 2009 verplaatste, werd in die periode ook nog 19 procent meer vaccins verkocht ten opzichte van het vierde kwartaal in 2008. Over het hele jaar zag Crucell een stijging van 35 procent.

Het bedrijf heeft in 2009 een nieuw contract gekregen voor de levering van deze vaccins. Over vervolgorders wilde Brus dinsdag eveneens weinig over kwijt. Hij merkte wel op dat Unicef heeft aangegeven dat er meer orders aankomen. Unicef coördineert de toewijzing van de orders. 'We weten dat de helft is vergeven en dat wij een uitstekende reputatie hebben. We zullen absoluut mee willen doen, maar kunnen niet voorzien wanneer die tender komt.'

Vooruitzien
Beleggen is vooruitzien. Met dat adagium in het achterhoofd zijn de verrassend goede resultaten van Crucell in het laatste deel van 2009 minder relevant. Beleggers rekenden op een verdere groei van inkomsten en opbrengsten in 2010. Maar dat lijkt er niet in te zitten.

Het biotechbedrijf gaat voor versterking aan de basis door de investeringen in onderzoek met een derde op te trekken. Kortetermijnbeleggers hebben voorlopig niets te zoeken bij Crucell, zo lijkt de bedrijfstop te willen zeggen.Gerelateerde artikelen