VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ArcelorMittal blijft worstelen met prijsdruk en hogere kosten

Voorzichtig voorspellingen en ‘uitdagende marktomstandigheden.' Ook ArcelorMittal, de derde grootmacht uit de AEX, is onzeker over de nabije toekomst. Over prijsdruk en hogere kosten.

Vandaag presenteerde ‘s werelds grootste staalconcern zijn cijfers over het vierde kwartaal en die vielen licht tegen.

Over heel 2009 boekte ArcelorMittal weliswaar weer winst, na rampjaar 2008. En in het vierde kwartaal was er herstel waar te nemen ten opzichte van een kwartaal eerder (hogere verkoopvolumes tegen hogere prijzen). Maar ondertussen daalde de omzet met bijna vijftien procent ten opzichte van een dezelfde periode jaar eerder en nam de kasstroom af.

Mondiale speler ArcelorMittal Mittal zit al een tijdje tussen hamer en aambeeld. Enerzijds stijgen de grondstofprijzen al geruime tijd door toenemende vraag uit opkomende landen, zoals ook blijkt uit de toonaangevende grondstofindex CRB. .

Tegenover die toegenomen kosten staat de nog altijd slappe vraag naar staal als gevolg van de economische zwakte. ArcelorMittal heeft draconisch ingegrepen om zich te ontworstelen aan die teneur. Het bedrijf schrapte wereldwijde duizenden banen en verlaagde de capaciteit van staalproductie op enig moment zelfs met vijftig procent.

Snijden
De crisis was wat dat betreft een mooie gelegenheid voor het bedrijf om een onvermijdelijke sanering door te voeren. Van oudsher produceert ArcelorMittal Mittal veel laagwaardig staal, terwijl de hoogwaardige variant (veelgevraagd in bijvoorbeeld de autoindustrie) de toekomst lijkt te hebben.

in 2006 heeft topman Mittal veel hoogwaardige productiecapaciteit aangekocht. Dat er een proces van snijden en herschikken zou volgen op die miljardenacquisitie was evident.

Prijsdruk houdt aan
De combinatie van hogere grondstofprijzen en lagere staalprijzen gaat ArcelorMittal ook in het eerste kwartaal van 2010 parten spelen, zo liet topman Lakshmi Mittal doorschemeren. De nettoschuld zal verder toenemen en de druk op de prijzen blijft aanhouden. Dat heet in jargon "uitdagende omstandigheden."

Verwachtingen temperen
ArcelorMittal heeft met zijn vooruitblik de verwachtingen van beleggers getemperd, net zoals de andere twee zwaargewichten uit de AEX (Shell en Unilever) dat eerder deden. Het bedrijf neemt eerst het zuur en hoopt klaar te zijn als ook de westerse economieën weer op de stoom komen. ArcelorMittal is klaar om te profiteren van het herstel, volgens topman Mittal om er meteen aan toe te voegen dat hij rekent op een langzaam herstel.

De vooruitblik van Mittal bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers in april wordt de lakmoesproef voor de staalgigant.
Gerelateerde artikelen