VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DPA stort zich met onverwachte overname in groot avontuur

DPA heeft vandaag bekend gemaakt branchegenoot WR Leading in Finance (´WR´) over te willen nemen. Een verrassende stap van de kwakkelende detacheerder. De oude strategie gaat fluks overboord.

DPA neemt WR over voor een bedrag van omgerekend ongeveer 30 miljoen euro. Over 2009 behaalde WR een omzet van 19,5 miljoen euro en een operationele marge (ebitda) van 18 procent. Een meer dan gehalveerde omzet ten opzichte van 2008.

DPA betaalt ongeveer 1,5 keer de omzet over 2009 en ruim negen keer de operationele winst en dat is aan de forse kant. Meer gedetailleerde cijfers van WR ontbreken nog.

 De rekening
DPA betaalt 30 miljoen euro voor WR. Daarvan zal 11,4 miljoen euro betaald worden in contanten en het restant in aandelen DPA.

Daartoe geeft DPA voor 16,4 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit aan het Project Holland Fonds (samenwerking van Rabobank en Delta Lloyd) dat eerder participeerde in een onderhandse emissie van Ordina en de beursintroductie van Dockwise.

Het aantal uitstaande aandelen van DPA zal hierdoor ongeveer verdubbelen tot 26 miljoen. De huidige directeur van WR, Maarten de Ruiter, zal 29,9 procent van de aandelen houden. 


Strategisch pad verlaten
De overname komt op een vreemd moment. DPA gaat zich in strijd met haar vorig jaar nog aangepaste strategie meer richten op relatief laagwaardiger detacheerwerk dat meer volumegedreven in plaats van margegedreven is. Van der Hoek wilde met een deze nieuwe strategie DPA weer terug op de rails krijgen.

DPA moest meer deskundige specialisten aan klanten kunnen aanbieden die bovendien op meer terreinen inzetbaar zijn. Meer toegevoegde waarde, meer specialismen en minder mbo´ers. Volgens DPA bood deze marktbenadering ´veel kansen in economisch zware tijden´.

Overnames zaten volgens zijn woorden tijdens de aandeelhoudersvergadering van april 2009 niet in de planning omdat het DPA daar simpelweg aan geld voor ontbrak. Maar nauwelijks een jaar later is DPA van mening veranderd. De eerdere strategie gaat van tafel en opeens is externe groei toch mogelijk.

Bedroevend track record
Overnemen en DPA gaan tot nu toe niet goed samen. Overnames van branchegenoten Falanx (2005), Flex Group (2006) en Geos IT (2006) liepen uit op een mislukking, waardoor DPA tijdens de gouden economische jaren vanaf de zijlijn moest toekijken hoe concurrenten de markt verdeelden.

Door slechte aansturing tijdens het integratieproces, personeel dat de deur uitliep, administratieve systemen die onvoldoende in elkaar waren geschoven en het voormalige management van Flex dat direct vertrok, waren de overnames een blok aan DPA's been. In 2008 is nog ongeveer 13,5 miljoen euro goodwill afgeboekt op Flex Groep en Geos IT.

Bij de besluitvorming over deze twee voor DPA majeure transacties ontbrak destijds bovendien relevante financiële informatie. Voor beleggers is het met deze twee overnameflops te hopen dat DPA voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van 22 april aanstaande, wanneer de overname ter goedkeuring wordt voorgelegd, wel alle relevante informatie over WP openbaar maakt.
Gerelateerde artikelen