VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grootaandeelhouder in hoofdrol bij mogelijk samengaan DPA en ICT

Detacheringsbedrijf DPA aast op een samensmelting met smallcapfonds ICT Automatisering. ICT houdt de boot af, maar grootaandeelhouder Project Holland Fonds heeft al partij gekozen.

Investeringsfonds Project Holland, grootaandeelhouder bij DPA én ICT, zet haar geld op het naar omzet gemeten kleinere DPA.

Die conclusie kan worden getrokken nu het investeringsvehikel samen met Optiverder (5 procent, van oprichter Chris Oomen van optiehandelshuis Optiver) haar aandelen in ICT heeft verkocht aan detacheerder DPA.

Volgens DPA-topman Eric Winter is ‘ICT is een mooie aanvulling, opereert deze in een goede markt en heeft ze een mooie cliëntenportefeuille'. Het is de opmaat naar het op handen zijnde spel tussen bieder en tegenstribbelende prooi.

Kapseizen
DPA heeft die rol vaker aangenomen, veelal zonder succes. Een trits aan overnames in 2006 en 2007 deden het bedrijf bijna kapseizen. Managementwisselingen, een te hoog kostenniveau en beknibbelende opdrachtgevers werden het bedrijf bijna fataal.

Nadat Eric Winter in 2011 zijn eigen detacheringsbedrijf NIG inbracht in DPA, ging hij verder in zijn jacht op schaalgrootte. In 2012 was het bedrijf sinds lange tijd weer winstgevend: 1,2 miljoen euro op een omzet van 65 miljoen euro.

Bij ICT is de sores nog niet helemaal ten einde. 2011 en 2012 waren zwaar verlieslatend, dit jaar hoopt het bedrijf op betere resultaten.

Aandelenruil
Dankzij de steun van twee grootaandeelhouders van ICT kan Winter nu beschikken over een aandelenpakket van 20,4 procent, ruim 1,78 miljoen stukken ICT.

DPA hengelde die aandelen binnen voor 4,60 per stuk, 29 procent boven de slotkoers van de laatste handelsdag voor de aankondiging.

DPA wil de resterende ICT-aandeelhouders niet uitkopen in contanten maar aandelen DPA bieden. Voor iedere vier aandelen ICT ontvangen zij dan dertien aandelen DPA. Daarmee komt de waardering voor heel ICT uit op ruim 40 miljoen euro.

Tegenstand
ICT-topman Carlo D'Angolo is minder gecharmeerd van de avances van DPA.

Volgens D'Angolo ‘verschillen de activiteiten van beide partijen substantieel' en ontbreekt de ‘strategische rationale'.

In het persbericht zegt ICT bovendien dat het bedrijf met dit voorstel ‘substantieel wordt ondergewaardeerd' en ‘een fusie niet in het belang van ICT en haar stakeholders is'.

Het zijn de gebruikelijke inleidende schermutselingen in een overnamespel.

Ook aandeelhouders ICT lijken nog niet overtuigd van het slagen van de samensmelting. Na de aankondiging van de plannen van DPA steeg het aandeel ICT een procent of twintig, nog flink onder de prijs die DPA voor een aandeel over heeft.

Ratio
Een fusie tussen beide bedrijven is niet in alle opzichten voor de hand liggend. DPA en ICT zijn grotendeels bij andere klanten actief. Waar DPA actief is in de markt voor detachering van hoger opgeleid personeel heeft ICT zich door de jaren heen ontwikkeld van louter uitzender tot ontwikkelaar van automatiseringstoepassingen.

Ook geografisch is er weinig overlap tussen beide partijen. DPA is puur gericht op Nederland, ICT ook actief is in Duitsland en Polen.

Meerdere rollen
DPA zal de pluk aandelen ICT die hij nu al vergaard als breekijzer en drukmiddel inzetten richting ICT. De steun van grootaandeelhouder Project Holland Fonds, dat ook 16 procent in DPA bezit heeft, is daarbij belangrijk.

Saillant is dat Winters baas bij DPA, president-commissaris Ron Icke (oud-CEO USG), lid is van de driekoppige investeringscommissie van Project Holland.

Hoe dit overnamespel zich ook verder ontwikkelt, de rol van Project Holland blijft cruciaal.
Gerelateerde artikelen