VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spyker-aandeel verdwijnt mogelijk van Amsterdamse beurs

Spyker-topman Victor Muller haalt welicht het aandeel Spyker van de Amsterdamse beurs. Muller ziet wel iets in een dubbele notering, maar denkt daarbij niet aan Amsterdam, maar aan Stockholm en Londen.

Dat zegt de bestuursvoorzitter van Spyker vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarin aandeelhouders massaal hebben ingestemd met de overname van Saab.

Ook de mogelijkheid om het maatschappelijk kapitaal te verhogen is goedgekeurd.

Bescheiden connectie met Amsterdam
"In Zweden zit Saab en in Engeland zit de productie van Spyker. Een notering in deze landen brengt ons dichter bij onze aandeelhouders", stelt Muller, die vindt dat de connectie met Amsterdam erg bescheiden is geworden.

Spyker verhuisde onlangs de productie van Spyker van Nederland naar Engeland.

Spyker misschien in etalage als winstgevendheid uitblijft
Bovendien moet Spyker misschien verkocht worden als de bolidebouwer niet snel winstgevend wordt na de overname van Saab.
 
"SaabSpyker gaat ervan uit dat Spyker veel eerder winstgevend gemaakt kan worden binnen de organisatie", zegt Muller. "Mocht dat niet lukken dan moeten we misschien besluiten om Spyker buiten het bedrijf te brengen of te verkopen”.

Volgens Muller heeft SaabSpyker "bestaansrecht" als het per jaar meer dan 100.000 auto's verkoopt. "Als je dat niet haalt, dan ga je keihard in het rood. Maak je er meer, dan kan je knetterende winst maken."

Spyker gaat Saab niet runnen
Muller zal zich wat terugtrekken uit het management van Spyker. Hij gaat zich in de holding (SpykerSaab) bemoeien met sales, merken en design van nieuwe auto's. "Ik ga absoluut Saab niet operationeel runnen. Daar zit excellent management. Spyker gaat Saab niet runnen", aldus Muller.

"We zijn goed uitgerust om het premiummerk Saab weer nieuw leven in te blazen. Ik hoef ze echt niet uit te leggen hoe ze een auto moeten bouwen." 

Het grootste risico van SaabSpyker is volgens Muller een W-vormige recessie. Dat is het slechtste scenario.

Geen bod van Muller op heel Spyker
Muller meldt verder niet van plan te zijn een bod uit te brengen op heel Spyker. De topman bezit momenteel meer dan 30 procent van de aandelen in het bedrijf, maar gaat dat zo snel mogelijk terugbrengen.

Bij een bezit van meer dan 30 procent van de aandelen is een openbaar bod op de gehele onderneming verplicht. De kans is echter groot dat Muller, die voor het bekostigen van de overname van Saab extra aandelen moet uitgeven, daarmee de boel dusdanig ziet verwateren dat zijn belang automatisch weer onder de 30 procent zakt.

In dat geval hoeft de bestuursvoorzitter ook geen bod uit te brengen op alle aandelen.

Verwatering beperken
Een sterke verwatering van het aandeel Spyker, waarvan een eerste deel bij doorgang van de overname plaats zal vinden, is ook voor de toekomst een angst voor beleggers.

Muller verzekert in de aandeelhoudersvergadering dat hij weliswaar nog funding nodig heeft, maar dit liever realiseert via leningen dan verwatering. ‘Als verwaterd wordt zal dit minimaal zijn en tegen gunstige voorwaarden', aldus Muller.

Zoals eerder bekendgemaakt neemt Spyker het Zweedse Saab over voor 74 miljoen dollar, ofwel zo'n 53 miljoen euro. 

 Gerelateerde artikelen