VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Shell zet voor 10 miljard dollar aan activiteiten in de etalage'

In een poging de malaise bij Shell te lijf te gaan en de onderneming nieuw leven in te blazen, wil topman Peter Voser voor 10 miljard dollar aan activa verkopen, waaronder olievelden op de Noordzee.

Dat schrijft de Britse krant de .

Shell heeft een zwaar jaar achter de rug. Eerder deze maand, bij de presentatie van de cijfers over het vierdekwartaal en gehele jaar 2009, gaf het concern al aan dat het 15 procent van de totale raffinagecapaciteit (560.000 vaten per dag) zet.

Daarbij werden de raffinaderijen in Nieuw Zeeland (Whangarei) en Zweden (Göteborg) genoemd.
Bovendien meldde Shell nog eens duizend werknemers te ontslaan, bovenop de eerder aangekondigde vijfduizend ontslagen.

'Europese LPG-tak in verkoop'
The Sunday Times meldt nu dat het concern Credit Suisse heeft ingehuurd om haar Europese LPG-tak met een waarde van zo'n 1 miljard dollar te verkopen. De oliemaatschappij zou daarnaast achter de schermen een veiling houden voor haar netwerk van benzinestations in 17 Afrikaanse landen.

Volgende stappen zijn volgens de krant de verkoop voor 5 miljard dollar aan olievelden in Nigeria, een vertrek uit Zweden en een veiling van drie Europese raffinaderijen.

zou ook in exclusieve onderhandelingen zijn met het Indiase conglomeraat Essar over de verkoop van raffinaderijen.

Eerste kwartaalverlies bij raffinage in jaren
Minder vraag naar olieproducten en een forse overcapaciteit als gevolg van de economische recessie, bezorgden de Brits-Nederlandse oliegigant over het vierde kwartal van 2009 het eerste kwartaalverlies in jaren voor de divisie downstream.

Deze tak van het bedrijf, waar raffinage, chemie en verkoop van olieproducten onder vallen, is zwaar getroffen door de recessie. De tegenvallende resultaten drukken zwaar op het hele bedrijf.

Vorig jaar werd daarom al gereorganiseerd. Onder meer twee divisies zijn in elkaar geschoven. Dat leverde tot nu toe 2 miljard dollar op. Wel kostte het ontslag van vijfduizend mensen 900 miljoen dollar.

Bij de presentatie van de cijfers meldde Peter Voser met de nieuwe kostenbesparingen tenminste 1 miljard dollar op zak te houden. Dat blijkt nu dus een wel heel voorzichtige inschatting.Gerelateerde artikelen