VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell trekt lessen uit bonusdebacle

Geen verhoging van het basissalaris, geen gratis aandelen meer en alleen bonussen bij het halen van de doelstellingen. Shell lijkt de revolte onder aandeelhouders vorig jaar te hebben begrepen.

bij Shell, vorig jaar mei.

Bijna zestig procent van de aangemelde aandelen stemde tegen het voorstel om de Shell-top een extra prestatiebeloning te geven. Voor op rij zouden Shell-ceo Jeroen van der Veer en zijn medebestuurders een bonus krijgen, die ze volgens de richtlijnen van het bedrijf niet zouden moeten krijgen. En dat werd zelfs de publiek voorzichtig laverende institutionele aandeelhouders te gortig. Ondanks die tegenstand zette Shell de voorgestelde beloningsplannen door.

Nu, negen maanden later lijkt de boodschap van aandeelhouders toch te zijn overgekomen bij Shell. Twee nieuwe mensen in de top van het bedrijf moeten als motor achter die vernieuwingen beschouwd worden.

Allereerst is daar Peter Voser, voormalig CFO en nu CEO van Shell. Hij is sinds zijn aantreden flink aan het reorganiseren geslagen om de kosten te drukken. Ook brak hij met de traditie om ieder jaar het dividend te verhogen.

Tweede nieuweling is Hans Wijers. De huidige topman van AkzoNobel heeft het voorzitterschap van de beloningscommissie overgenomen van de verguisde Peter Job. Wijers heeft nu een eerste aanzet tot aanpassing van het beloningspakket voor de Shell-top gegeven.

De belangrijkste punten uit het voorstel op een rij. 
Gerelateerde artikelen