VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bouwer BAM laat beleggers de gifbeker helemaal leeg drinken

BAM heeft zijn winstverwachting met 70 procent teruggeschroefd. Het is de tweede winstwaarschuwing in korte tijd van de bouwer. De achtergrond - te hoge opbrengstverwachtingen - geeft het vertrouwen van beleggers een forse knauw.

De bouwwereld staat niet bepaald bekend als een wereld die uitblinkt in fijnzinnige eufemismen. BAM lijkt daarop de uitzondering. In augustus liet het grootste bouwbedrijf van Nederland weten dat ‘de marktomstandigheden geen ruimte laten om de resultaten van 2007 en 2008 te evenaren.' En toen was er nog geen sprake van de forse winstwaarschuwing van vandaag en een eerdere neerwaartse bijstelling van de winst.

BAM ging vier maanden geleden nog uit van een winst over 2009 tussen . Een bijstelling naar volgde door problemen in de vastgoeddivisie. En nu schroeft de bouwer de winst met maar liefst 70 miljoen (70 procent) terug.

Opnieuw liggen problemen in het vastgoed aan de basis. BAM heeft vanaf 1 januari de twee eigen werkmaatschappijen in vastgoed, BAM Vastgoed en AM, samengevoegd. Bij de samenvoeging van die twee werkmaatschappijen bleek AM behoorlijk wat lucht op de balans te hebben. De verwachte opbrengsten waren te ver opgepompt. Een flink deel van de directie van AM moest het veld ruimen en BAM besloot tot een afboeking van miljoenen.

Erg laat
BAM komt erg laat met zijn winstwaarschuwing. Al in oktober vorig jaar werd bekend gemaakt dat het AM en BAM Vastgoed zou gaan samenvoegen. Het heeft vervolgens vier maanden geduurd voordat beleggers de miljoenentegenvaller voor de kiezen krijgt.

Ironisch genoeg waren het de beroerde marktomstandigheden die BAM tot de fusie tussen Vastgoedontwikkeling en AM heeft geforceerd. In oktober BAM-topman Van Oosten `Als de crisis er niet was geweest, hadden we ons tweemerkenbeleid ongetwijfeld langer doorgezet. Maar dat BAM Vastgoed en AM een keer zouden worden samengevoegd, lag wel voor de hand. Onder andere omstandigheden was dat misschien over een jaar of tien gebeurd.`

Dat de tegenvallers bij AM in dat geval ook tien jaar verborgen zouden blijven is uitgesloten. Een goede accountant had dit nu al opgemerkt.

Er is nu geen informatie voor handen dat de accountant inderdaad heeft aangedrongen op het nemen van het verlies bij AM. Het zou ook zo kunnen zijn dat BAM zijn aandeelhouders alle zuur nu in één keer wil voor schotelen om vervolgens een scherp herstel te kunnen tonen bij verbetertende marktomstandigheden.

Afgehamerd door beleggers
Feit is dat een fonds met gouden jaren achter de rug zijn beleggers nu in korte tijd twee winstwaarschuwingen heeft voorgehouden. Niet echt een manier om het vertrouwen van beleggers te winnen, zie ook de duikvlucht van het aandeel vandaag: -11,4 procent.

BAM en zijn voorman Joop van Oosten hebben wat uit te leggen. De aandeelhoudersvergadering volgt op 21 april.




Gerelateerde artikelen