VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 februari 2010

Vastgoed slaat gat in winst SNS

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

SNS Reaal heeft over 2009 een nettowinst geboekt van 17 miljoen euro. Dat is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met het verlies van 504 miljoen over het jaar ervoor, maar toch beter dan verwacht.

In tegenstelling tot bij ING was het bij SNS juist de verzekeringstak die het relatief goed deed. De beleggingen boekten koerswinsten dankzij de goede stemming op de beurzen. De vele overnames die SNS Reaal in de verzekeringsbranche deed (oa Zwitserleven en Axa) brachten de eerste kostenvoordelen.

Per aandeel komt de jaarwinst neer op 3 eurocent. Een dividend over 2009 hoeven beleggers dan ook niet te verwachten. Dat nadeel heeft zijn voordeel: SNS Reaal hoeft daardoor ook geen rente te betalen over de staatssteun.

Balansverhoudingen
SNS Reaal heeft de balansverhoudingen ten opzichte van eind 2008 licht verbeterd. De ‘core tier 1 ratio' van het bankbedrijf steeg van 8,1 procent naar 8,3 procent en de kapitaaldekking van het verzekeringsbedrijf ging van 176 procent naar 230 procent.

Daarmee boekte SNS minder vooruitgang dan ING (zie tabel), maar zijn de verhoudingen, vooral bij het bankbedrijf, wel meer solide. De verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal bleef 3,9 procent. ING zit daar nog een vol procentpunt onder.

Een duidelijk pijnpunt bij SNS Reaal is de vastgoedportefeuille, waarop een verlies van 128 miljoen euro werd geboekt.

Pijnpunt
Over geheel 2009 kwam het verlies op vastgoed uit op 219 miljoen euro. SNS Reaal is van plan zich uit buitenlands vastgoed terug te trekken, maar dit zal in de huidige marktomstandigheden niet al te snel mogelijk zijn.

Een andere min is het faillissement van DSB, dat een negatieve impact had van 28 miljoen euro. Voor de Madoff-claims werd ook een reservering verwacht van meer dan 20 miljoen euro, maar hierover wordt in het persbericht niet gerept.

Beurskoers
De koers van het aandeel SNS Reaal is sinds begin dit jaar sterk achtergebleven (zie onderstaande grafiek). Dit werd vooral veroorzaakt door de onzekerheid rond de vastgoedtak. In eerste reactie op de jaarcijfers maakte het aandeel een deel van het verlies goed. Het is echter duidelijk dat SNS Reaal nog niet van deze molensteen verlost is.


Gerelateerde artikelen

Onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS
Update inzake SNS-schadeloosstellingsprocedure
Transparantie wint in SNS-zaak
Transparantie wint in SNS-zaak
17-12-2017

De Ondernemingskamer (hierna: OK) wijst in haar beschikking van 14 december…

Lees verder

Deskundigen aan zet om waarde onteigende effecten SNS vast te stellen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}