VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Antonov toch geldschieter in Spyker-deal

Eén van de stille financiers van Tenaci, het investeringsvehikel dat Spyker-topman Victor Muller in het leven riep voor de overname van Saab, heeft zichzelf bekendgemaakt. Het blijkt niemand minder dan Vladimir Antonov.

En dat is opvallend. De steenrijke Russische bankier moest recent zijn belang in Spyker opgeven, zodat de bolidebouwer uit Zeewolde het Zweedse Saab van moederbedrijf General Motors (GM) kon overnemen.

Nu blijkt dat Antonov via zijn banken de eerste 25 miljoen dollar heeft aangeleverd van de 74 miljoen dollar die Muller nodig heeft om de deal met GM af te ronden.

vanaf zijn vakantieadres in de Franse Alpen, schrijft persbureau Bloomberg.

Volgens Antonov zijn alle betrokken partijen bij de Saab-deal, ook GM en de Zweedse overheid, op de hoogte zijn van zijn bijdrage aan de totale overnamesom.

Naam zuiveren
De bankier lijkt een offensief te zijn begonnen om zijn naam te zuiveren. Zo stelde hij onlangs in een in de New York Times, dat de angst voor Russisch geld geheel misplaatst is.

Die angst, en verder niets, is volgens de Rus de achtegrond van de eis dat hij geen aandeelhouder Spyker meer mag zijn nu Saab is overgenomen.

De praktijken rond Antonov lijken echter ‘schimmig'. De Rus moest als aandeelhouder Spyker vertrekken vanwege vermeende criminele connecties. Zowel de top van GM, als de Zweedse regering zou zich hier zorgen om maken en besloot hiertoe na uitgebreid onderzoek naar de bankier.

Weer aandeelhouder
Antonov heeft zelf altijd ontkend dat hij banden met de onderwereld onderhoudt. Hij heeft zelfs dat moet komen met informatie om zijn naam te zuiveren, zo meldde hij onlangs al.

Zijn doel is om alsnog aandeelhouder in Spyker-Saab te kunnen worden. De Rus gaf onlangs aan dat hij er om een belang in de nieuwe combinatie te verwerven.

Muller heeft al aangegeven dat Antonov met open armen wordt ontvangen als hij terug kan komen als aandeelhouder.Gerelateerde artikelen