VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT moet groei niet uit het oog verliezen

TNT strijdt op twee fronten: het moet aan de ene kant de structurele problemen bij de postdivisie aanpakken en aan de andere kant de gevolgen van de crisis bij de pakketjesdienst het hoofd bieden. Maar hoe zit het ondertussen met de groei van het postbedrijf?

TNT heeft twee divisies: de postdivisie (Post) en de pakjesdivisie (Express). Het bedrijf verwacht dat komend jaar de volumes, de omzet en de resultaten van Express hoger zijn dan het niveau van 2009, maar dat de volumes en resultaten van Post lager zullen liggen.

Maar vooral van belang is dat het hele concern weer gaat groeien. De omzet bedraagt nu al gedurende een paar jaar ongeveer 11 miljard euro. In 2009 is de netto-omzet bovendien nog een stukje extra gedaald: van 11 miljard euro in 2008 tot 10,3 miljard euro afgelopen jaar.

Voor echte groei moet TNT dan ook verder kijken dan de huidige pakketjes- en postdivisies.

Post weinig verrassend
De vooruitzichten voor de posttak zijn weinig verrassend. Het bedrijf kampt hier al jaren met een teruglopende markt door de digitalisering en liberalisering. De effecten van de toenemende concurrentie als gevolg van de liberalisering, zullen in 2010 volgens TNT voor het eerst echt zichtbaar worden.

Dit betekent dat de volumes naar verwachting in 2010 met 7 tot 9 procent zullen afnemen. Tot 2015 verwacht het postbedrijf een gemiddelde daling van 6 procent. In 2009 daalden de volumes met 4,7 procent.

Afstoten of behouden?
TNT bekijkt dan ook de komende maanden of het de postonderdelen in Italië, Duitsland en Groot-Brittannië zal behouden of beter kan afstoten. Dat meldt topman Peter Bakker maandag naar aanleiding van de cijferrapportage van het bedrijf.

‘Als we tevreden zijn met de risico's van een onderdeel, gaan we er mee door. Anders stoten we het af', aldus Bakker.

Over de Duitse markt lijkt weinig twijfel te bestaan. Daar ziet de topman mogelijkheden om de helft van de markt, met een waarde van 20 miljard euro, in handen te krijgen.

Een mooie ambitie, die af zal hangen van veranderingen van onder meer de regels voor minimumloon en de btw.

Bakker gaf een jaar geleden al aan dat hij de liberalisering van de postmarkt wil opvangen door meer marktaandeel buiten Nederland te veroveren. Samenwerkingsverbanden zouden daarbij moeten helpen.

Het is de vraag of dat voldoende is om ook de nog steeds toenemende correspondentie via email te compenseren.

Express trekt weer wat aan
De pakketmarkt trekt intussen weer wat aan. De vraag is hier vooral wanneer het herstel definitief doorzet.

TNT meldt dat al vanaf het derde kwartaal sprake is van opleving in de pakketjesdivisie. Voor 2010 verwacht het bedrijf bij deze tak een enkelcijferige volumegroei. Zowel omzet als resultaten zullen daarbij hoger zijn dan in 2009.

Wel zullen de prijzen bij de luchtvracht onder druk blijven staan. Maar Bakker verwacht ‘een lichte prijsdruk, die minder ingrijpend zal zijn dan in 2009'.

Groei
Extra groei moet dus van elders komen. Daar wordt aan gewerkt. TNT zet flink in op de zogenoemde 'Special delivery solutions'. Het voor een groot deel uit handen nemen van het hele logistieke traject bij het verzenden van een pakketje, speelt hier een grote rol.

TNT levert bijvoorbeeld medicijnen aan patiënten voor apotheken. Maar vooral op het gebied van online winkelen, ligt een interessante groeimarkt.

In deze markt, waar TNT momenteel een jaaromzet van ongeveer 650 miljoen euro draait, rekent het bedrijf op een groei van 14 tot 18 procent per jaar.

Opkomende markten
Ook probeert het postbedrijf te profiteren van de groei in opkomende markten. Het is bezig distributienetwerken op te bouwen voor het bezorgen van pakketjes in landen als China en Brazilië. TNT is op zoek naar uitbreiding naar andere landen.

Dit moet een groei van 10 tot 15 procent per jaar opleveren. En dat is aanzienlijk gezien de huidige jaaromzet van circa 1,6 miljard euro.

Voorzichtig optimisme
Desondanks blijft TNT voorzichtig over de vooruitzichten van 2010. 'De eerste weken van dit jaar stemmen licht optimistisch over het verbeteren van de economische omstandigheden', zegt Bakker.

Het handelsklimaat zal volgens de topman in 2010 licht verbeteren. 'We zullen het bedrijf blijven managen op basis van voorzichtige aannames, dus met een aanhoudende sterke focus op cash en kosten', aldus Bakker.

En daarmee borduurt het bedrijf voorlopig nog wel even verder op de voorzichtig ingeslagen weg omhoog.

Lees hierover:

17 april 2009

27 juli 2009

2 november 2009Gerelateerde artikelen