VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opgetogen Muller heeft Saab nu definitief ingelijfd bij Spyker

Spyker is officieel de gelukkige eigenaar van Saab. Dinsdagmiddag om 16.30 uur is de transactie afgerond. Dat meldt de bolidebouwer in een persbericht.

Vanaf nu functioneren Saab en Spyker als zustermaatschappijen onder de paraplu van moederbedrijf Spyker.

'Daarmee kunnen we onze energie concentreren op het nieuw leven inblazen van Saab en het ombouwen van het bedrijf in een winstgevende autofabrikant', stelde topman Victor Muller. Die zei ‘opgetogen' te zijn dat de toekomst van Saab nu is veiliggesteld.

Voor het bekrachtigen van de overdracht, ondertekende Muller in Stockholm een stapel documenten van 2 meter hoog.

Ook de leengarantie van de Europese Investeringsbank (EIB) voor 400 miljoen euro is dinsdagmiddag ondertekend. Dit geld was essentieel voor het welslagen van de overname.

Spyker betaalde General Motors, de oude eigenaar van Saab, 50 miljoen dollar in contanten. Later dit jaar volgt een betaling van 24 miljoen dollar. Daarnaast heeft het concern voor nog eens 326 miljoen dollar aan preferente aandelen.

Massaal auto's kopen
Een enthousiaste Muller riep Saab-fans op om massaal nieuwe auto's te kopen. ‘Zonder hen kunnen we niet leven', zei de topman die van Saab weer een bedrijf wil maken dat op eigen benen staat. Hij hoopt volgend jaar 100.000 auto's te verkopen.

De belangrijkste barrières voor de overname waren anderhalve week geleden al genomen. Toen  met de overname en kregen Saab en Spyker n voor een krediet van euro 400 mln van de Europese Investeringsbank (EIB).Gerelateerde artikelen