VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore moet nog even door zure appel heen bijten

Na tweeënhalf jaar vol negatieve verrassingen, zijn de beter dan verwachte resultaten in de laatste helft van 2009 bij SBM Offshore nog niet voldoende om het geschonden vertrouwen van aandeelhouders te herstellen. Hoewel zich duidelijk herstel aftekent, komt de markt maar langzaam in beweging. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn echter goed.

Toeleverancier van de olie- en gasindustrie, SBM Offshore zag in 2009 de nettowinst licht stijgen tot 230 miljoen dollar, tegenover 227,9 miljoen dollar in 2008. De omzet schoof een beetje omlaag, naar 2,96 miljard dollar, van 3,06 miljard dollar het jaar ervoor.

En daarmee voldeed het bedrijf keurig aan de eigen verwachtingen. Na twee jaren met negatieve verrassingen en ook een niet bepaald denderende eerste helft van 2009, had dat voor aandeelhouders een opluchting kunnen zijn.

Voorzichtige vooruitblik
Maar hoewel de omstandigheden voor SBM steeds een stukje gunstiger worden, hanteert het bedrijf voor 2010 een voorzichtige outlook. De verwachting bij het bestuur is dat de resultaten in 2010 ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen als in 2009 en dus ook 2008.

 2009 2008 Verschil 
Nettowinst $230 mln $227,9 mln    0,9%
Omzet $2,96 mrd$3,06 mrd   -3,4%
Orderboek $10 mrd $9,2 mrd    8,5%
Dividend $0,67 $0,93    -28%

Eerst nog door zure appel
Voor de lange termijn ziet het er goed uit voor SBM. Op korte termijn moet nog wel één en ander verbeteren. Klanten zijn bijvoorbeeld nog steeds terughoudend om projecten in de markt te zetten. En dat is een zure appel waar SBM doorheen moet.

Veel projecten bij klanten werden vanwege de crisis en de daarop volgende scherpe daling van de olieprijs uitgesteld. De hervatting laat nu al ruim een jaar op zich wachten.

Bestuursvoorzitter Tony Mace bevestigt in een toelichting op de jaarcijfers dat de markt nog steeds aardig op slot zit. ‘Het is geen bonanza zoals in 2005 en 2006 toen de orders om je oren vlogen. De afgelopen maanden is een handvol projecten in de markt gekomen, waarvan wij er twee hebben binnengehaald.'

Gunstige uitgangspositie
Hoewel de zaken op de korte termijn niet meteen zullen aantrekken heeft SBM een goede uitgangspositie. Het concern had eind 2009 voor een recordbedrag aan orders uitstaan, ter waarde van 10 miljard dollar. Eind 2008 was dit 9,2 miljard dollar. Het orderboek is volgens het bestuur nu al goed voor 80 procent van de te verwachten omzet in heel 2010.

SBM lijkt bovendien minder risico's te lopen bij de uitvoer van lopende projecten dan de afgelopen jaren. Tel daarbij op de verbeterende marktomstandigheden als gevolg van de stabielere olieprijs.

Op gang komen markt
'De vooruitzichten zijn goed, want de huidige olieprijs is volgens oliemaatschappijen hoog genoeg om met nieuwe projecten te beginnen', zegt ook Mace. Maar tot nu toe heeft zich dat niet in een waaier van concrete opdrachten vertaald.

Wel meldt de topman dat uit een analyse van SBM blijkt dat op korte termijn vijftien potentiële klussen op de markt komen.

Veel van die opdrachten hebben volgens Mace betrekking op oliewinning in diep water. ‘Dat is waar we onze inspanningen en expertise op concentreren.'

SBM Offshore doet dat met de zogenoemde floating production storage and offloading systems (FSPO's). Dit zijn drijvende installaties die olie oppompen, opslaan en transporteren.

Lange adem
Als nieuwe opdrachten voor dit type grote platforms SBM toekomen, duurt het vervolgens wel nog tweeënhalf jaar voordat dit zich vertaalt in extra bedrijfsresultaat, stelt de topman. En dat betekent dus dat SBM een lange adem moet hebben.

Om te kunnen investeren in nieuwe projecten, haalde het bedrijf eind 2009 180,7 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld wordt aangewend voor de bouw van de varende productie- en opslagsplatforms. De FSPO's worden vervolgens geleased of verkocht aan oliemaatschappijen.

Groei
Topman Mace gaf november vorig jaar aan dat hij met de aandelenuitgifte anticipeert op herstel van de activiteiten in de sector. Hij denk zelfs dat het niveau op de middellange tot lange termijn terugkeert tot dat van voor de daling van de olieprijs.

Hoe bemoedigend ook, het feit dat een aandelenemissie nodig was voor de anticipatie op groei, werd door aandeelhouders eind vorig jaar niet met gejuich ontvangen.

Gebrek aan controle
Beleggers hadden bovendien nog steeds een vieze smaak in de mond van de aaneenschakeling van teleurstellingen in de pakweg twee jaar ervoor.

Het geloof in SBM had onder meer een flinke knauw gekregen door forse kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten.

In 2008 leidden inschattingsfouten tot kostenoverschrijdingen bij twee grote projecten. Schadepost: ongeveer 55 miljoen dollar.

Een brand begin maart 2009 op een scheepswerf in Abu Dhabi zorgde voor vertraging in de productie van enkele drijvende booreilanden van SBM. Vervolgschade voor projecten in de bouwfase worden door SBM vanwege de hoge verzekeringspremies niet afgedekt. De schade werd niet bekend gemaakt.

Ook liet SBM weten problemen te hebben bij de levering van een mobiel productieplatform aan Noorwegen, vanwege eisen die de lokale overheid er aan stelt.

Geleerd?
Analisten stelden begin 2009 een tikje onthutst dat de afgelopen tijd meerdere kostenoverschrijvingen plaatsvonden bij projecten, waarvan iedereen dacht dat SBM ze onder controle had.

Halverwege 2009 stelde een analist van zakenbank Credit Suisse al langere tijd sceptisch te zijn over de vraag of SBM zijn problemen achter zich heeft gelaten en genoeg geleerd heeft om de marges te herstellen.

Nieuwe fase
Op niet al te lange termijn kan SBM dat gaan bewijzen, nu is het nog even wachten op de investeringen van grote oliemaatschappijen in oliewinning op zee. Het onafhankelijke energie-onderzoeksbureau ODS-Petrodata verwacht in de periode 2012-2016 in elk geval een verdubbeling van het aantal projecten.

Energiereus Petrobas heeft bijvoorbeeld enorme nieuwe diepzee olievelden ontdekt. Daarvoor zullen zo'n 20 nieuwe FSPO's voor nodig zijn.

SBM is als marktleider en belangrijkste FSPO-leverancier van Petrobas en ook ExxonMobil, goed gepositioneerd om van deze ontwikkeling te profiteren.

Kleine concurrenten lijken bovendien moeite te hebben om kapitaal aan te trekken en raken in de financiële problemen.

Zodra de markt aantrekt mag SBM zich gaan bewijzen.



Gerelateerde artikelen