VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold vergroot volumes ondanks consument met hand op knip

Ahold heeft haar supermarktconcepten de afgelopen jaren drastisch geherpositioneerd en plukt daar nu de vruchten van. Ondanks een uitdagend jaar heeft Ahold over 2009 goede resultaten behaald. De laatste drie maanden ogen echter minder sterk.

De consument houdt de hand op de knip, de verkopen staan onder druk door prijsdalingen en marktposities moeten worden verdedigd met verhoogde uitgaven aan promoties. Toch wist de grootgrutter het afgelopen jaar volumes en marktaandeel te verbeteren in Nederland en de Verenigde Staten, waarbij de balans omzetgroei en marges zorgvuldig werd bewaard.

De netto omzet (tegen constante wisselkoersen en gecorrigeerd voor de invloed van een extra week) nam in 2009 toe met 3,9 procent toe tot 27,9 miljard euro. Daarop behaalde het supermarktconcern een operationeel resultaat van 1,3 miljard euro en dat is 7,9 procent meer dan in 2008.

De onderliggende operationele marge werd gehandhaafd op het niveau van 2008: 5,1 procent. Dat is licht boven het middellange termijn doel van 5 procent. Deze doelstelling blijft voor de komende periode staan, net als de doelstelling om per jaar de omzet netto met 5 procent te laten groeien. De kredietrating mag daarbij niet dalen onder het niveau van "investement grade".

Vierde kwartaal zwakker dan rest van het jaar
Of deze doelstellingen in 2010 behaald zullen worden is de vraag, want het vierde kwartaal laat een zwakkere ontwikkeling zien dan de rest van 2009. De omzetgroei nam af tot 2,1 procent en de moeilijke marktomstandigheden hadden een grote invloed op de winstgevendheid.

Het operationele resultaat daalde met 7,6 procent van 369 miljoen euro tot 341 miljoen euro. De marge daalde zelfs met 70 basispunten tot 5,4 procent. Beleggers hadden echter met slechtere prestaties rekening gehouden en zetten na de publicatie van de resultaten het aandeel een aantal procenten hoger op de beurs in Amsterdam.

Ahold keert hoger dividend uit en koopt aandelen in
De onderneming heeft zelf in ieder geval voldoende vertrouwen in de toekomst om, in tegenstelling tot het merendeel van de andere bedrijven, het dividend te verhogen met een forse 28 procent. Ahold keert daarmee 23 eurocent per aandeel uit.

Daarnaast zal een aandeleninkoopprogramma worden gestart van 500 miljoen euro. Dit zal worden afgerond binnen de komende 12 maanden. Een blijk van vertrouwen in een verdere positieve ontwikkeling van de bedrijfsresultaten in de nabije toekomst.

Hoe die toekomst er uit zal gaan zien is niet duidelijk. Ahold beschikt over een degelijke balans en heeft al meermalen aangekondigd deze te willen aanwenden voor acquisities. Voorlopig beperken die zich tot kleine aanvullende overnames.

Zo werd in december de koop van 25 winkels van Ukrop aangekondigd. In februari volgden daar de koop van 5 winkels van Supervalu op. Dat het bij dergelijke kleine acquisities blijft is maar de vraag. Ahold lijkt klaar voor een grotere stap.

Lees ook:

 Winst- en omzetcijfers

Traditioneel publiceert Ahold iedere drie maanden eerst de omzetcijfers en komt het concern een paar weken later met de winstcijfers. Vanaf nu is aan dat gebruik een einde gekomen. Voortaan publiceert Ahold ieder kwartaal de omzet- en winstcijfers in één keer, zo liet het bedrijf weten.

De aparte publicatie van winst- en omzetcijfers leidde volgens een Ahold-woordvoerder tot ‘verstoringen in de markt'. ‘Na bekendmaking van de omzetcijfers zag je vaak heftige koersreacties die na publicatie van de winstcijfers weer grotendeels teniet werden gedaan. Die volatiliteit is onwenselijk.

Uitzondering zijn de resultaten over het vierde kwartaal dat samenvalt met de jaarcijfers. De tijd tussen omzet- en definitieve cijfers is dan meer dan een maand. Ahold zal deze cijfers jaarlijks apart blijven publiceren.Gerelateerde artikelen